Liczba wyników: 691
Jeśli nie chcesz mieć problemów z pęcherzem, ogranicz kawę, alkohol i czekoladę, radzą eksperci.
Picie czterech filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci – twierdzą hiszpańscy uczeni.
Jeśli masz nadreaktywny pęcherz, nie sięgaj po alkohol, kawę czy czekoladę. Te produkty intensyfikują kłopoty z tym narządem, podrażniają go i sprzyjają mimowolnym skurczom mięśni.
Kawa może przedłużyć życie, mówią brytyjscy i amerykańscy badacze. Już trzy filiżanki tego napoju dziennie dają duże korzyści dla zdrowia.
W polsce wypijamy ich po kilka filiżanek dziennie, do śniadania i kolacji herbata jest niemal obowiązkowa, a w pierwszej połowie dnia dominuje kawa. Serwując sobie te napoje tak często możemy jednak tracić kontrolę nad swoją wagą...
W Ogólnopolskim Badaniu Kawowych Preferencji Polaków, przeprowadzonym przez markę MK Cafe, wzięło udział ponad 18.000 osób. Większość z nich zaczyna dzień od śniadaniowej kawy z mlekiem (47%) lub filiżanki espresso - 35%. Ale wybór między tymi dwoma rodzajami kawy, to zdecydowanie kwestia płci - 51% kobiet nie wyobraża sobie dnia bez „lekkiej kawy śniadaniowej z mlekiem", i dokładnie tyle samo mężczyzn (51%) - bez filiżanki mocnego espresso.
Firma Nestlé Polska S.A. wycofuje z rynku kawy rozpuszczalne Alta Rica, Cap Colombie oraz Espresso. Kawy te są pakowane w charakterystyczne słoiki 100g z plastikową owijką. Okazało się, iż niektóre ze słoików mogą być podatne na pęknięcia i stłuczenia podczas transportu do klientów, i w konsekwencji zawierać we wnętrzu niewielkie fragmenty szkła.
Jak pokazały testy z udziałem osób w wieku 50-74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Serwowanie sobie kawy oznaczało też mniejsze zagrożenie otępienia poudarowego.
Według badań z udziałem osób w wieku 50 - 74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Picie kawy oznaczało też niższe zagrożenie otępieniem poudarowym.
Kawa kryje w sobie wiele tajemnic. Pijąc filiżankę aromatycznej kawy, mało kto zdaje sobie sprawę, np. z tego, że w I tysiącleciu p. n. e. owoce kawy spożywano z dodatkiem soli i masła. Metoda preparowania i prażenia nasion rozpowszechniła się dopiero wtedy, gdy kupcy arabscy przywieźli kawę do Jemenu w XIII wieku. Od tamtej pory kawa wyrusza na podbój Europy.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość