Liczba wyników: 693
Wino to trunek skomplikowany. O tym, jak go pić, jak dobierać do potraw i na co zwracać uwagę podczas degustacji można pisać osobne artykuły, a nawet całe książki. Podobnie jest w przypadku rodzajów wina. Można je klasyfikować na kilka sposobów, które warto poznać, żeby dowiedzieć się, co właściwie pijemy i jakie znaczenie mają poszczególne cechy wina dla jego jakości, smaku i aromatu.
Można by pomyśleć, że wszelkie problemy związane z cholesterolem pochodzącym z mięsa da się osłabić poprzez wybieranie chudszej wersji artykułów mięsnych, jednakże według uczonych odpowiedzialna może być substancja zwana karnityną.
Osoby, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa, są bardziej zagrożone ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia i nowotworów oraz innych powodów, wynika z badania opublikowanego w Archives of Internal Medicine.
Prezydent Bronisław Komorowski odsłonił dziś tablicę upamiętniającą zaciągnięcie warty przed Pałacem Prezydenckim przez polskich żołnierzy w sierpniu 1915 r. Podczas uroczystości odsłonięcia tablicy została uruchomiona biało-czerwona iluminacja Pałacu Prezydenckiego.
Większa ilość czerwonego wina może czasowo przebarwić usta i zęby, ale kieliszek białego wina w istocie może dokonać znacznych zniszczeń szkliwa, ostrzegają naukowcy.
Ugryzienie kleszcza może skutkować różnymi problemami zdrowotnymi, wśród nich jest alergia na czerwone mięso.
Czerwone wino jest uważane za doskonały trunek do obiadu czy kolacji, ale powinny unikać go osoby cierpiące na migreny. Pogoda także okazuje się mieć wpływ na częstość ataków choroby.
Czerwone, fioletowe i niebieskie pigmenty w owocach, warzywach zwane antocyjanami mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy dzięki oddziaływaniu na metabolizm energetyczny, mikroflorę jelitową i osłabianie stanów zapalnych.
Kolejne badania pokazują, że warto zmniejszyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Dzięki temu można uniknąć różnych chorób i wydłużyć swoje życie.
Czekolada to jeden z tych produktów, które posiadają walory smakowe a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. Warunkiem tej ostatniej właściwości czekolady jest oczywiście umiar w jej spożywaniu.