Liczba wyników: 4865
Czyżby wielki powrót masła? Naukowcy radzą po nie sięgnąć argumentując, że w „magiczny" sposób „rozpływa się" we krwi. jednocześnie jednak zaznaczają, że tłuszcz tego rodzaju warto dostarczać organizmowi w niewielkich ilościach, bowiem nie sprzyja zdrowiu szczególnie osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, chorobami układu krążenia.
Wraz z jesienią i ostatnimi promieniami słońca opuszcza nas optymizm i pozytywna energia. Z niepokojem myślimy o nadchodzącej zimie, spadku odporności i infekcjach. Antidotum na nasze obawy może być profilaktyczne wzmacnianie organizmu.
W łódzkiej galerii handlowej Manufaktura od 23 marca można oglądać wystawę pisanek znanych polskich artystów. 7 kwietnia pisanki te trafią na aukcję „Malowane nadzieją", która odbędzie się w łódzkim Grand Hotelu.
Mandarynki, grejpfruty, cytryny i pomarańcze, dzięki zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości pektyn zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo cytrusy zawierają beta-karoten, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Odpowiedzialny za prace nad reformą emerytalną, wicepremier Przemysław Gosiewski poinformował, że nowoprzyjęte rozwiązania będą kosztować około 20,5 miliardów złotych, największa część tej kwoty- 13, 5 miliardów złotych przeznaczona zostanie na świadczenia dla nauczycieli.
„Miłość szczęśliwa i inne wiersze” to pierwszy w Polsce wybór wierszy miłosnych Wisławy Szymborskiej. Ukazał się 26 listopada nakładem wydawnictwa a5. Jego autorem jest Ryszard Krynicki.
Krzyżówki i inne podobne łamigłówki mogą odmłodzić mózg osoby starszej nawet o dziesięć lat i opóźnić rozwój demencji, czytamy na łamach Journal of the American Geriatrics Society.
Jeden z najważniejszych polskich pamiętników XX wieku. Korczak podczas wojny z oddaniem zabiegał o dobro swoich podopiecznych, a jeszcze starał się ratować kolejny dom dziecka, w którym panowały wyjątkowo ciężkie warunki.
Batoniki, chipsy i frytki - dlaczego nie możemy ich po prostu zignorować w supermarkecie? Uczeni z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii wyjaśniają, że jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru zmienia nasz mózg: jeśli regularnie jemy nawet niewielkie ilości takich produktów, mózg uczy się, by dążyć do ich jedzenia także w przyszłości.
Różne diety ograniczają różne składniki odżywcze, co ma zmniejszyć wagę i zapewnić efektywne odchudzanie. Nowe chińsko-brytyjskie badania pokazują, że głównym winowajcą odpowiadającym za nabywanie dodatkowych kilogramów jest tłuszcz.