Liczba wyników: 173
Na Uniwersytecie Alabamy wykazano u seniorów poprawę składu ciała, dystrybucji tłuszczu i zdrowia metabolicznego w odpowiedzi na ośmiotygodniową dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów.
Choroba dziąseł jest istotnym czynnikiem ryzyka zespołu metabolicznego, grupy schorzeń zwiększających ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Ograniczanie posiłków do wcześniejszych pór nie wpływa na efektywniejsze schudnięcie osób z nadwagą, stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą.
Cukrzyca typu 2 może być spowodowana gromadzeniem się tłuszczu w trzustce, a pozbycie tkanki tłuszczowej dzięki utracie na wadze pozwala wyleczyć chorobę.
Cukier różnego rodzaju jest są potrzebny, aby dostarczyć nam energii i w umiarkowanych dawkach przyczynia się do dobrego samopoczucia. Jego utrzymujcy się nadmiar jednak uszkadza komórki, a także może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Paracelsus miał rację, gdy mówił, że dawka substancji może stać się trucizną.
Z wiekiem trudniej jest zachować mięśnie. Słabną, zmniejszają się i przez to ludzie starsi mają mniej siły i częściej upadają oraz doznają urazów.
Wysokokaloryczna dieta w połączeniu ze stresem powoduje większy przyrost masy ciała niż taki sam sposób odżywiania w środowisku wolnym od stresu. Naukowcy z Garvan Institute of Medical Research odkryli szlak molekularny w mózgu, kontrolowany przez insulinę, który jest odpowiedzialny za dodatkowy przyrost masy ciała.
Badanie z udziałem ponad kilku tysięcy osób wykazało, że w przypadku ludzi, w których rodzinach ktoś chorował na cukrzycę, ryzyko wystąpienia stanu przedcukrzycowego zwiększało się o 26 proc.
Z nowych badań wynika, że cztery filiżanki kawy dziennie mogą pomóc zmniejszyć objętość tkanki tłuszczowej.
Kolejne badania opublikowane w magazynie „Metabolism: Clinical and Experimental": cynamon może wspomagać odchudzanie.