Liczba wyników: 9586
Codziennie serwuj sobie garść migdałów, to znacznie zwiększa produkcję maślanu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit.
Stosowanie antybiotyków, zwłaszcza antybiotyków o szerszym spektrum działania, może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby zapalnej jelit (inflammatory bowel disease IBD) i jej podtypów, np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna.
Wsparcie pacjentów cierpiących na autoimmunologiczne choroby zapalne w zwiększaniu szans na utrzymanie aktywności zawodowej, co prowadzi do poprawy jakości ich życia – to główny cel projektu „Zwyczajnie Aktywni”. Do chorych walczących ze wspomnianymi chorobami należą zmagający się z Nieswoistymi Zapaleniami Jelit (NZJ).
Metformina, lek powszechnie przepisywany osobom z cukrzycą, ma pozytywny wpływ na bakterie jelitowe.
Już niewielkie dawki resweratrolu, substancji zawartej np. w winogronach, pomaga uchronić się przed rakiem jelita.
Powszechnie już wiadomo, że probiotyki, takie jak Lactobacillus acidophilus, mogą mieć korzystny wpływ na problemy żołądkowe, np. wzdęcia. Teraz naukowcy z Northwestern University Feinberg School of Medicine w USA ulepszyli probiotyki przekształcając je w skuteczny lek przeciwzapalny.
Żurawiny właściwie nie znamy. Cierpki, kwaskowaty smak jej jagód sprawia, że nie nadają się raczej do spożywania na surowo. Jest to jednak roślina wyjątkowa, odkryta właściwie dopiero na początku XX wieku w Ameryce Północnej. W Polsce, w lasach i na torfowiskach, rosną jej dwie odmiany: żurawina błotna i drobnolistna.
Wzbogać swój codzienny jadłospis o brokuły i brukselkę, dzięki tym warzywom usprawnisz pracę jelit i możesz uchronić przed zaburzeniami trawienia oraz stanami zapalnymi jelit.
Smażone potrawy nie należą do najzdrowszych, nowe badania pokazują, że mogą zaostrzyć stany zapalne jelit i sprzyjać rozwojowi guzów w tej części układu pokarmowego.
Popularny w Japonii lek ziołowy pomaga przy stanach zapalnych jelit, w tym przy nieswoistym zapaleniu jelit (IBD). Daikenchuto (DKT) - preparat zawierający imbir, pieprz, żeń-szeń i maltozę - osłabia nasilenie zapalenia jelita grubego: zapobiega utracie ważnych bakterii jelitowych i zwiększa poziom komórek odpornościowych w okrężnicy, które zwalczają stany zapalne.