Liczba wyników: 2984
Stosowanie diety bogatej w węglowodany powoduje niemal natychmiastowe zmiany we florze jelit myszy, a modyfikacje te sprawiają, że zwierzęta stają się otyłe.
Nadciśnienie to dolegliwość często dotykająca kobiety w średnim wieku, naukowcy dowiedli, iż można z nią, walczyć włączając do codziennej diety nasiona soi.
Cukrzyca to choroba wymagająca stałego przyjmowania lekarstw i przestrzegania diety, być może dzięki najnowszym odkryciom walka z nią stanie się łatwiejsza.
Nowe badanie po raz kolejny pokazuje korzyści zdrowej diety. Okazuje się, że zbilansowany sposób jedzenia obniża ryzyko zaćmy u starszych kobiet.
Polski konsument, coraz lepiej wykształcony w temacie diety śródziemnomorskiej wie, że oliwa z oliwek jest dla niego o niebo zdrowsza od zwykłego oleju, zarówno do smażenia, jak i do sałatek.
Grupa włoskich naukowców odkryła proteinę, która zwiększa metabolizm. Badania przeprowadzono na myszy i okazało się, że mimo wysokotłuszczowej diety mysz nie przybrała na wadzę.
Ryby to ważny element naszej diety, naukowcy prowadzący badania na temat wpływu rybiego tłuszczu na nasze zdrowie dostarczają kolejnych powodów, dla których watro po nie sięgać.
Mamy kolejny powód, by przestrzegać diety i dużo ćwiczyć: utrzymanie zdrowego serca może spowolnić starzenie się mózgu.
Problemy z systemem trawiennym, bóle brzucha, nadwaga to często wynik niewłaściwej diety. Pojawiają się zwykle wtedy, gdy nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych i błonnika.
Owoce to ważny element naszej diety, jednym ze sposobów na dostarczenie zawartych w nich witamin jest spożywanie napojów owocowych. Okazuje się jednak, że picie ich w zbyt dużych ilościach może niekorzystnie wpływać na zęby.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci