Liczba wyników: 2053
Osoby z zespołem jelita drażliwego cechują się mniejszą różnorodność bakteryjną w jelitach niż osoby zdrowe.
Zwiększenie ilości białka w diecie i regularne picie herbaty lub kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet.
Problemy poznawcze u pacjentów z cukrzycą, spowodowane powtarzającymi się okresami niskiego poziomu cukru we krwi można zmniejszyć dzięki przeciwutleniaczom.
Opracowano test krwi, który pomoże przewidzieć ryzyko choroby Alzheimera do 3,5 roku przed postawieniem diagnozy.
Skóra witlinka pacyficznego ma właściwości przeciwstarzeniowe - może zapobiec powstawaniu zmarszczek.
Nowe badania sugerują, że szafran wykazuje istotne działanie chemoprewencyjne przeciwko rakowi wątroby.
Krew młodszych ludzi ma działanie odmładzające, gdy jest wtłaczana do starszych organizmów: starzejące się serca biją mocniej, mięśnie stają się silniejsze, a myślenie zyskuje na ostrości.
Naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie wykazali, że mieszanka związków roślinnych stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej może niszczyć komórki rakowe.
Odkryto mechanizm molekularny, który może powodować związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Okazuje się, że otyłość ma wpływ na ryzyko choroby.
Liczba kubków smakowych na języku zmniejsza się wraz z wiekiem, a im mniejsza jest ich ilość, tym bardziej prawdopodobne jest, że poziom glukozy we krwi na czczo będzie podwyższony.