Liczba wyników: 419
Olej kokosowy zyskuje na popularności. Jest coraz łatwiej dostępny i wielu uważa, że warto o nim pamiętać robiąc zakupy, bo okazuje się, że jego zdrowotne korzyści są trudne do przecenienia.
Kawa zwykle kojarzy nam się z aromatycznym napojem, który co rano „stawia nas na nogi", a nawet - w świetle wielu ostatnich badań - jest środkiem prozdrowotnym (obniża ryzyko rozmaitych dolegliwości). Okazuje się jednak, że ten najsłynniejszy chyba napój na świecie ma także wiele innych zastosowań.
Kiedy słońce zaczyna mocniej świecić, zaczynamy myśleć o preparatach, które pozwolą ochronić ciało oraz włosy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Na rynku znajdziemy wiele kosmetyków drogeryjnych i aptecznych, ale warto też rozważyć nieco inny wariant – naturalne oleje. Mogą one zapewnić skórze pełną ochronę, a przy tym są bogate w przeciwutleniacze.
Wiosna w pełni, a to oznacza czas na porządki - w domu, w ogrodzie i we własnym organizmie. Przyroda budzi się ze snu i nasze ciała także potrzebują nowej energii. Odpowiednia dieta pozwoli pozbyć się nagromadzonych zimą toksyn. Oczyszczony organizm sprawniej funkcjonuje i rzadziej choruje. Oto pięć produktów o silnych właściwościach detoksykujących.
Odwodniona skóra to problem, z którym zmaga się coraz więcej osób. Jest on szczególnie aktualny wiosną, kiedy skóra potrzebuje dodatkowej pielęgnacji, żeby mogła się zregenerować po zimowych miesiącach. Dbając o prawidłowe nawilżenie skóry należy pamiętać zarówno o dostarczaniu jej składników odżywczych z zewnątrz, jak i od wewnątrz – nawadniając ją od środka.
Jednym z przykazań naszej diety powinno być zalecenie wynikające z powiedzenia „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”. Warto wiedzieć nie tylko, co jeść, ale też kiedy i jak spożywać posiłki. Większość Polaków je natomiast rano niewiele bądź w ogóle, co może negatywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie.
Rola układu immunologicznego jest trudna do przecenienia - codziennie broni nas przed milionami różnych bakterii, wirusów i innych niebezpiecznych dla organizmu drobnoustrojów. Aby jednak dobrze funkcjonować, potrzebuje określonych składników odżywczych: te znajdziesz w powszechnie dostępnych produktach, które warto mieć w kuchni.
Poprawia nastrój, doskonale wpływa na skórę, łagodzi stany depresyjne. Ma działanie prozdrowotne i odmładzające. Dla większości z nas jednak jej główne zalety to piękny zapach, rozpływająca się w ustach konsystencja i ten wspaniały, niezrównany smak. Czekolada ma dziś swoje święto.
Dostarcza naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki. Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka ryb oraz posiada go aż trzy razy więcej niż wołowina. Posiada też niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. O czym mowa?
Szacuje się, że nawet trzy czwarte wizyt lekarskich związanych z dolegliwościami spowodowanymi stresem. Okazuje się, że współcześnie jest jedną z najpowszechniejszych przypadłości, która wywołuje szereg poważnych problemów ze zdrowiem.