Liczba wyników: 1454
Statystyki pokazują, że dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie.
Osoby, które mają problemy ze snem, mogą być bardziej narażone na udar, zawał serca lub inne choroby naczyniowo-mózgowe bądź sercowo-naczyniowe.
Dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie, mówią eksperci z European Heart Journal.
Stosowanie suplementów z czosnkiem może powstrzymać odkładanie się zagrażających zdrowiu złogów w tętnicach, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Picie około 350 ml słodkich napojów dziennie wiąże się z niższym poziomem tzw. „dobrego" cholesterolu i wyższym poziomem trójglicerydów u osób w średnim i starszym wieku. To z kolei oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
W przypadku utraty kogoś bliskiego silne negatywne emocje, żal, rozpacz i smutek, skutkują problemami ze snem. To z kolei osłabia układ odpornościowy i zwiększa ryzyko różnych chorób.
Ocieplanie klimatu nie pozostaje bez wpływu na zdrowie ludzi - i dotyczy to zarówno dolegliwości fizycznych, jak i psychicznych.
Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, należy spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może stanowić szklanka soku, czyli ok. 200 ml. Warto sięgać po sok pomarańczowy ponieważ – jak pokazują badania – zawarte w nim składniki odżywcze pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
Jeśli mieszkasz niedaleko lotniska i jego hałas przeszkadza ci nie tylko w dzień, ale i nocą, musisz liczyć się wyższym ryzykiem chorób serca.
Będąc jednym z najmniejszych narządów ludzkiego ciała, paradoksalnie wywiera na nie ogromny wpływ. Tarczyca - tak ważna, a tak często pomijana. Zdecydowanie nie doceniamy tego gruczołu, nie zdając sobie sprawy, iż jego prawidłowe funkcjonowanie warunkuje odpowiednią pracę całego organizmu.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość