Liczba wyników: 4288
Ci, którzy intensywnie palą papierosy lub piją alkohol, są znacznie bardziej narażeni na rozwój raka trzustki w młodszym wieku niż osoby, które nie sięgają tak często po te używki.
Z badań, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego wraz z badaczami niemieckimi wynika, że kwercetyna, związek znajdujący się w dużej ilości w jabłkach i cebuli, może zapobiec rozwojowi nowotworu trzustki.
Zioło stosowane w medycynie tradycyjnej wielu krajów Bliskiego Wschodu może pomóc w walce z rakiem trzustki, jednym z najtrudniejszych do leczenia nowotworów. Jak odkryto, tymochinon, składnik oleju z nasion czarnuszki siewnej, blokuje wzrost komórek raka trzustki, a także niszczy je.
Zioło stosowane w medycynie tradycyjnej w krajach Bliskiego Wschodu może pomóc w walce z rakiem trzustki, który jest jednym z najtrudniejszych nowotworów do leczenia. Naukowcy z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona w Filadelfii odkryli, że tymochinon, ekstrakt z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), blokuje wzrost komórek raka trzustki i usprawnia proces zaprogramowanej śmierci komórek nowotworowych.
Z danych opublikowanych na łamach "American Journal of Epidemiology" wynika, że jedząc większe ilości pożywienia z pełnego ziarna i bogatego w błonnik można znacząco zmniejszyć prawdopodobieństwo raka trzustki – nawet o 40%.
U ludzi, którzy cierpią z powodu choroby dziąseł, ryzyko pojawienia się raka trzustki jest znacznie większe niż przeciętnie. Prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu zwiększa się wprost proporcjonalnie do rozwoju choroby dziąseł.
Osoby, którzy zażywają preparaty z kwasem acetylosalicylowym przynajmniej raz w miesiącu mogą mieć znacznie zmniejszone ryzyko raka trzustki, wynika z badania kliniczno-kontrolnego, którego rezultaty przedstawiono na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem (American Association for Cancer Research, AACR).
Dieta o wysokiej zawartości tłuszczu i wysokiej kaloryczności może zwiększyć ryzyko śmiertelnego raka trzustki, wynika z badań przeprowadzonych na zwierzętach.
Seler, karczochy i zioła, szczególnie meksykańskie oregano, zawierają apigeninę i luteolinę, flawonoidy, które zabijają komórki raka trzustki.
Otyłość to jeden z czynników różnych rodzajów raka, należy do nich także rak trzustki. Okazuje się, że nadmiar kilogramów w średnim wieku przekłada się na wyższe zagrożenie wspomnianym nowotworem.