Liczba wyników: 2242
Wspólne spędzanie czasu przy stole poprawia samopoczucie i sprawia, że czujemy się wspierani przez innych.
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Nie warto odkładać decyzji o rzuceniu palenia papierosów ze względu na obawy o przybranie na wadze. Porzucenie nałogu w istocie poprawia metabolizm i można liczyć na skuteczniejszą walkę o szczuplejszą sylwetkę.
Mamy dobrą wiadomość dla miłośników indyjskiego jedzenia: codzienne serwowanie sobie kurkuminy - substancji, która nadaje curry jasny kolor - poprawia pamięć i nastrój u osób z łagodnym osłabieniem pamięci.
Kurkumina, składnik przyprawy curry, który odpowiada za jej żółty kolor, poprawia pamięć i nastrój u osób z łagodną formą zaburzeń poznawczych związanych z wiekiem, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskim w Los Angeles.
Przestrzenie o różnorodnych cechach naturalnych wiążą się z większą poprawą naszego dobrostanu psychicznego w porównaniu z obszarami o mniejszej bioróżnorodności.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Udział w programie praktyki medytacji może poprawić samopoczucie osób starszych, mówią eksperci z University College London.
Aromat olejku rozmarynowego może poprawić pamięć.
Regularne ćwiczenia aerobowe przydają wielu korzyści, jednak w przypadku podwyższonego poziom cukru we krwi - hiperglikemii - nie dawały oczekiwanych rezultatów.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci