Liczba wyników: 5364
Osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi, którego pomiar jednak mieści się w zakresie uważanym za normę, są narażone na przyspieszone starzenie się mózgu, ostrzegają uczeni z Australian National University (ANU).
Osłabienie układu immunologicznego jest skutkiem zbyt małej ilości witaminy D krążącej w organizmie człowieka, co zwiększa zagrożenie nowotworami i osteoporozą. Brytyjski zespół naukowców opracował nowatorskie, super dokładne badanie krwi, za pomocą którego można ustalić, jak dużą rolę w niedoborze witaminy D odgrywa dieta danej osoby. Badanie zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Journal.
Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Mężczyźni, którzy oddają krew, mogą miećnawet o 30 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób serca.
Zbilansowana dieta zawierająca białko z różnych źródeł może pomóc obniżyć ryzyko rozwoju nadciśnienia.
Dla diabetyków utrzymywanie ciśnienia krwina poziomie nie wyższym niż 130/80 jest kluczowe, by mogli uchronić się przed zawałami i udarami.
Uczeni zbadali krew zmarłej w wieku 115 lat kobiety. Analizy dostarczają ciekawych informacji na temat prawdopodobnych czynników długowieczności.
W 2010 r. w wypadkach na polskich drogach zginęło 3 907 osób. Choć to prawie 15% mniej w porównaniu do roku poprzedniego, ofiar śmiertelnych w naszym kraju jest wciąż więcej niż w ponad dwukrotnie liczniejszych Niemczech.
Opracowano nowy sposób pomiaru poziomu cukru, bez pobierania krwi. Rewolucyjna, nieinwazyjna technika pozwala dokonywać pomiarów za pomocą umieszczanego pod skórą czujnika glukozy opartego na falach elektromagnetycznych.
Dbanie o odpowiedni poziom ciśnienia krwi przekłada się na ryzyko rozwoju demencji - odpowiednio niski jego poziom daje profilaktyczny skutek.