Liczba wyników: 1003
Wysokobiałkowa, niskokaloryczna dieta pomaga seniorom z otyłością: schudnąć, utrzymać masę mięśniową, poprawić stan kości i stracić szkodliwą tkankę tłuszczową, wynika z badań przeprowadzonch na Uniwersytecie Wake Forest.
Bardzo duży jest odsetek osób zarażonych nowym koronawirusem, które nie wykazują żadnych objawów choroby - to nawet 45 proc., wynika z analizy przeprowadzonej przez Scripps Research.
Nadciśnienie grozi poważnymi chorobami, ale także zbyt niskie ciśnienie jest niekorzystne dla zdrowia - nowe badania wykazały, że seniorzy z niższym ciśnieniem wcześniej umierają.
Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia, zapobieganie i leczenie chorób niezakaźnych zostało poważnie zakłócone od czasu rozpoczęcia pandemii COVID-19. Takie skutki są globalne, ale najbardziej uwidaczniają się w krajach o niskich dochodach.
Według nowych badań ludzie jedzą więcej, gdy spożywają posiłek z przyjaciółmi i rodziną. Takie zjawisko to element facylitacji społecznej, czyli tego, że obecność innych ludzi znacząco wpływa na nasze zachowanie.
Podobnie jak dla wielu z nas i dla nich ostatnie tygodnie były nietypowe. Powrót z Australii w sam środek pandemii i na kwarantannę, konieczność przesunięcia wielu palnów, lęk o najbliższych... Marzanna Graff i Aleksander Mikołajczak nie stracili optymizmu i zapewniają, że oprócz słuchania i przestrzegania porad lekarzy najlepszym remedium na problemy związane z obecną sytuacją jest miłość i... bajki.
Wraz z wiekiem często zmniejsza się nasza sprawność fizyczna i mentalna. Nowe badanie, pokazuje, że osoby starsze, które regularnie podejmują wysiłek fizyczny, mogą odwrócić objawy starzenia się mózgu, a taniec ma najsilniejszy skutek.
Zmiany masy ciała w różnym wieku odmiennie mogą wpływać na ryzyko nowotworów. Z nowych badań dowiadujemy się, że kobiety, które przybierają na wadze we wczesnej dorosłości, cechują się niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi przed menopauzą.
24-go marca obchodziliśmy Światowy Dzień Guźlicy (ang. World Tuberculosis Day). Nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mają pomóc przyspieszyć wysiłki na rzecz zapobiegania zachorowaniu na gruźlicę poprzez leczenie zapobiegawcze.
Tajwańczycy odkryli, że dieta oparta na orzechach soi i różnych roślinnych produktach obniża ryzyko udaru.