Liczba wyników: 516
Choć świadomość Polaków na temat roli właściwej diety w życiu w ciągu ostatnich lat systematycznie rośnie, wielu z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy, na jak wiele aspektów oddziałuje nasze odżywianie. Jak się bowiem okazuje, prawidłowo zbilansowany jadłospis wpływa m. in. na proces gojenia ran. Dlatego też warto o nim pomyśleć już na kilka miesięcy przed planowanym zabiegiem ortopedycznym.
Jeśli chcesz schudnąć i masz powyżej 65 lat, to wypróbuj dietę niskokaloryczną o większej ilości białka: jest najskuteczniejsza i najzdrowsza dla ludzi z tej grupy wiekowej, przekonują uczeni z Wake Forest University w Winston-Salem w USA.
Tkanka tłuszczowa pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, ale jej nadmiar jest bardzo szkodliwy. Obecnie zaś dużym problemem okazuje się niewłaściwa dieta i brak aktywności fizycznej, które skutkują nadwagą i zbyt dużą ilością tłuszczu. Aby ją zmniejszyć, warto sięgnąć po określone produkty, które pomoga spalić nadwyżkę tkanki tłuszczowej.
Może się zdarzyć tak, że pomimo odpowiedniej diety wskaźnik wagi przechyla się nieco znaczniej niż się zakładało. Nie oznacza to jeszcze braku sukcesów w wysiłkach ochudzania, być może taki niespodziewanie wyższy odczyt wagi może mieć zaskakującą, niezwiązaną z żadną chorobą, przyczynę. Oto kilka powodów nagłego przybierania na wadze.
Czy zdarzyło ci się kiedyś dyskutować o wyższości herbaty nad kawą lub vice versa? Otóż statystyki od dawna nie pozostawiają wątpliwości. Herbata – zwłaszcza zielona - to drugi najczęściej wybierany napój na świecie, zaraz po poczciwej wodzie. O osobie pozbawionej talentu kulinarnego mówimy, że przypali nawet wodę na herbatę – a jednak zaparzenie idealnej filiżanki nie jest takie proste! Jak to zrobić, żeby wyciągnąć z herbaty jak najwięcej smaku?
Seler jest nieco niedoceniany w kulinarich, a szkoda, bo ma liczne dobre dla zdrowia i urody właściwości - oto kilka z nich.
Jeśli udaje ci się schudnąć, ale potem wracasz do dawnej wagi, mogą ci szczególnie zagrażać czynniki poważnych chorób.
Cienie i sińce pod oczami wbrew pozorom mogą być zmorą nie tylko zmęczonych, niewyspanych osób. Efekt ciemnego koloru często wywołany jest czynnikami, na które nie mamy dużego wpływu, takimi jak budowa anatomiczna i metabolizm, które są warunkowane genetyczne, a także proces starzenia się, czy zaburzenia krążenia.
Niezwykle popularna, intensywna w kolorze i smaku, zupa dhal to taka bliskowschodnia pomidorówka. Ponieważ każdy przyrządza ją trochę inaczej, istnieją jej niezliczone wariacje. Łączy je pokrewny z curry smak oraz sposób przyrządzenia – szybko, wygodnie, w jednym garnku. Proponujemy jej gęstą, sycącą wersję z dodatkiem cieciorki oraz znajomego smaku pomidorów.
Jesień i zima to czas, gdy krótkie dni sprawiają, że częściej zostajemy w domu, mniej uważamy na swoją dietę i ograniczamy aktywność fizyczną. W efekcie, nie trudno o kilka nadprogramowych kilogramów. Jak zatem nie przytyć w okresie jesienno-zimowym?
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później