Liczba wyników: 3729
Ludzie, którzy starają się zachować zdrowe serce, mają większe szanse powstrzymać także rozwój nowotworów.
Składniki sprawiające, iż czerwono wino z upływem czasu staje się coraz lepsze mogą mieć korzystny pływ na zdrowie człowieka. Badania wykazały, iż pozwalają one chronić serce przed chorobami.
Są ludzie, którzy o sercach myślą nie tylko w Walentynki, ale przez cały rok. 6 litrów, 70 uderzeń na minutę oraz kształt zaciśniętej pięści – to idealne serce dla pracowników Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Zbigniewa Religi z Zabrza. Ten zespół od lat zmienia oblicze kardiochirurgii, ale przyznaje, że najlepszym lekarstwem dla serca jest miłość.
Potrafimy lepiej radzić sobie z zawałami, ale wciąż około 1,5 miliona Polaków cierpi na chorobę wieńcową. Część z nas bardziej dba o siebie, ale są też tacy, którzy chorują na własne życzenie. Tylko 20 procent chorych na „wieńcówkę” ma ją z powodów genetycznych - pisze „Super Express”w najnowszym raporcie o zdrowiu.
W niedzielę 18 września 2016 po raz 15. obchodzić będziemy Światowy Dzień Serca. To, czy Polacy mają serce dla serca będzie można dowiedzieć się w czasie pikniku organizowanego w Warszawie. O wiarygodną informację dotyczącą profilaktyki chorób serca zadbają wybitni lekarze specjaliści. Nie zabraknie też praktycznych przykładów - zdrowych przysmaków, aktywności fizycznej i strefy relaksu.
Jak wynika z badania przeprowadzonego w 2012 roku przez firmę badawczą IPSOS Marketing, magnez stosujemy najczęściej z powodu stresu, np. w pracy (35%), czy kiedy pijemy dużo kawy lub herbaty (32%). O spożywaniu magnezu w kontekście zdrowia serca myśli jedynie 9% Polaków. Przyglądając się jednak preferencjom w podziale na wiek okazuje się, że troska o serce to istotny czynnik skłaniający do stosowania magnezu dla 26% osób starszych (średnia wieku 53 lata).
Według American Heart Association choroby serca są w ostatnich latach główną przyczyną zgonów na świecie. Podczas zawału mięśnia sercowego zablokowana tętnica i wynikający z niej niedobór tlenu powodują masową śmierć komórek serca, uszkodzenie naczyń krwionośnych i stan zapalny. Teraz opracowano „łatkę" na serce z zaprojektowanymi maleńkimi naczyniami krwionośnymi - jej efekty naprawcze sprawdzono u szczurów i świń.
Eksperci zwracają uwagę, że ze względu na specyfikę cukrzycy, chorzy w sposób szczególny zagrożeni są zawałem serca. Jak podkreślają kardiolodzy, diabetycy to z definicji pacjenci z chorobą wieńcową. Jest to coraz poważniejszy problem, ponieważ na cukrzycę choruje na świecie ponad 420 mln ludzi, w Polsce – ponad 3 mln. 90% z nich to osoby z cukrzycą typu II. Jak powinna wyglądać profilaktyka zawałowa u chorych z cukrzycą?
Jedzenie pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku.
Dieta wysokotłuszczowa może aktywować reakcję serca, która powoduje destrukcyjny wzrost tego organu i prowadzi do większego ryzyka zawału serca.