Liczba wyników: 1774
Kiedy kobieta wchodzi w okres klimakterium, w jej organizmie obniża się poziom hormonów płciowych, co powoduje zmniejszenie aktywności seksualnej.
Nowe badanie po raz kolejny pokazuje korzyści zdrowej diety. Okazuje się, że zbilansowany sposób jedzenia obniża ryzyko zaćmy u starszych kobiet.
W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 10-15 g dziennie. Tymczasem zapotrzebowanie organizmu to 20-40 gramów na dobę (dane WHO). Błonnik wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn.
Kac nie tylko wywołuje nudności czy ból głowy, okazuje się, że obniża IQ.
Pieprz Cayenne (pieprz kajeński) nazywany jest często królem przypraw. To z pewnością zasługa jego intensywnego zapachu oraz wysublimowanego smaku. Ma on jednak także właściwości zdrowotne - w małych ilościach wpływa korzystnie na przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu.
Utrzymanie prawidłowego stężenia "dobrego" cholesterolu we krwi znacząco obniża ryzyko wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Cholesterol nie jest niebezpieczny. Co więcej, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jednak ważne jest, aby jego stężenie mieściło się w ustalonych normach.
Amerykańscy naukowcy zaobserwowali, że adrenalina, którą nasz organizm wydziela w czasie stresu uodparnia komórki nowotworowe na działanie terapii. Wyniki badań, opublikowane w „Journal of Biological Chemistry” jednoznacznie informują, że silne zdenerwowanie obniża skuteczność leczenia raka.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej obniża ryzyko udaru mózgu.
Wraz z wiekiem obniża się poziom barwnika nadającego kolor naszym włosom - melaniny. Nie było jednak wiadomo, co dokładnie sprawia, że ilość melaniny zmniejsza się. Dziś już wiemy - naukowcy twierdzą, że za wspomniany proces odpowiada woda utleniona.
Tajwańczycy odkryli, że dieta oparta na orzechach soi i różnych roślinnych produktach obniża ryzyko udaru.