Liczba wyników: 14277
Bez względu na to, czy masz genetyczne predyspozycje do cukrzycy, nadmierna waga stanowi główny czynnik zachorowania, ostrzegają duńscy uczeni.
Lubisz smażone czy pieczone potrawy? Lepiej jest przrzucić się na posiłki duszone i gotowane na parze. Zapewnią lepsze zdrowie - mogą np. osłabić ryzyko cukrzycy.
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.
Warto pamiętać, by dobry sen był priorytetem, przypominają uczeni z Uniwersytetu Południowej Australii - nowe badania pokazują, że zaburzenia snu mogą wiązać się z czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2.
W Polsce na cukrzycę choruje około dwóch milionów osób. Jak szacuje Światowa Organizacja Zdrowia, do 2030 roku choroba będzie dotyczyła ponad 366 milionów osób na całym świecie przybierając wymiar epidemii. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy.
Praca zmianowa wiąże się z różnymi niedogodnościami. Osoby, które ją wykonują, nie są w stanie np. wypracować sobie odpowiednich pór snu. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że ludzie, którzy muszą stawiać się w pracy o niestandardowych godzinach, są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2 w porównaniu do pozostałych pracowników
Cukrzyca coraz częściej określana jest epidemią XXI wieku. Na świecie choruje na nią co najmniej 200 milionów osób, z czego ok. 2 miliony to Polacy. Według prognozy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) liczba diabetyków w ciągu najbliższych 25 lat może ulec podwojeniu. Zapobieganie cukrzycy, czyli działania na rzecz zmiany stylu życia, przyjmuje zatem wymiar społeczny. Problem ten wykracza poza działalność ochrony zdrowia i powinien być adresowany również do decydentów, mediów, szkolnictwa, instytucji żywieniowych, a nawet wyznaniowych oraz innych kręgów społecznych.
Merytoryczne i fachowe porady dotyczące np. właściwej diety, wysiłku fizycznego oraz samej cukrzycy jako choroby, są niezwykle istotne dla osób chorych na cukrzycę. Wszystko to wydatnie wpływa na komfort i jakość życia pacjentów z cukrzycą. Nie należy zapominać także o aspekcie psychologicznym - wiedza zdecydowanie wzmacnia w pacjentach pewność oraz wiarę w siebie. Pod patronatem Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii (PFED) stworzono Cukrzycowe Centra Edukacji.
Wraz ze wzrostem liczby chorych na cukrzycę spopularyzowana została też wiedza na temat tej choroby. Powszechnie wiadomo, że cukrzyca to choroba cywilizacyjna, na którą wpływ ma styl życia i która dotyczy dysfunkcji w produkcji i działaniu hormonu insuliny. Równocześnie jednak łatwo można się natknąć na pewne obiegowe informacje, które nie tylko zaciemniają sytuacje, ale i mogą powodować zachowania zwiększające ryzyko choroby.
Korzyści witaminy D dla zdrowia kości są wszystkim dobrze znane. Nowe brazylijskie badanie zaś sugeruje, że może również zwiększać wrażliwość na insulinę, obniżając poziom glukozy i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.