Liczba wyników: 2748
Folacyna, powszechnie nazywana kawasem foliowym jest istotnym składnikiem diety nie tylko przyszłych mam.
Dodanie do diety większej ilości selenu może zmniejszyć ryzyko raka pęcherza moczowego.
Dodanie większej ilości błonnika do codziennej diety pomaga układowi odpornościowemu zwalczyć infekcje.
Wzbogacenie codziennej diety o tran pochodzący z wątroby dorsza może pozwolić na ograniczenie ilości przyjmowanych leków.
Owoce to ważny element codziennej diety, dostarczają witaminy, mikro i makroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Każdy, kto chociaż raz w życiu próbował odchudzać się wie, że nie jest to takie proste i wymaga poświęcenia oraz wyrzeczeń, szczególnie w przypadkach, kiedy mamy do zrzucenia więcej niż „parę” kilogramów. Początek diety zazwyczaj daje wiele nadziei, bo przez pierwszy tydzień wskazówka wagi regularnie opada w dół powodując zadowolenie i produkując w nas więcej chęci i siły do odchudzania. Ale po krótkim czasie przestajemy tracić na wadze tak szybko mimo przestrzeganej diety a wskazówka wagi staje w miejscu.
Czy będąc poza domem zawsze musimy wybierać pomiędzy szybkim, a zdrowym jedzeniem? Jak zadbać, aby nasz organizm otrzymywał to, co niezbędne dla prawidłowej diety?
Lekarze i dietetycy podkreślają wpływ diety na jakość i długość naszego życia. Przekonaniu o tym jak ważne jest zdrowe odżywianie zaprzecza brytyjski stulatek.
Naukowcy dowiedli, że włączenie soi do diety kobiet w okresie przekwitania może pomóc zażegnać problemy związane z otyłością w okolicach talii.
Zrównoważony sposób odżywiania się nie jest łatwym zadaniem. Stąd naukowcy sprawdzają możliwości przekształcenia produktów ubocznych owoców i warzyw - takich jak skórki lub miąższ wyrzucany podczas przetwarzania - w odżywcze składniki żywności i suplementy. Teraz wykazano, że odpady z jagód i persymony można przetworzyć na proszek bogaty w przeciwutleniacze, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.