Liczba wyników: 4364
Niewielkie ilości czekolady zjedzone rano mogą obniżyć poziom cukru we krwi i wspomóc organizm w spalaniu tłuszczu.
Czyżby w legendach o wampirach było ziarno prawdy? Transfuzje młodszej krwi mogą dać pozytywne efekty dla funkcjonowania starszego mózgu.
Różnica w odczytach ciśnienia krwi między ramionami ma związek z wyższym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci.
Nowe badania sugerują, że u chorych na cukrzycę typu 2 z niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi może wystąpić zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Rak trzustki jest trudny do wykrycia. Zazwyczaj diagnoza jest możliwa dopiero przy guzach znacznej wielkości. Tymczasem szybkie rozpoznanie choroby daje szanse na skuteczne leczenie. Teraz okazuje się, że może w tym pomóc proste badanie krwi.
Obecność specyficznych markerów guza (miRNA) oznacza zagrożenie chorobą u palaczy w wieku ponad 50 lat.
Jedzenie tzw. fast food to zawsze grzech przeciw zdrowiu, ale jeśli do niezdrowego posiłku doda się kawę efekty są jeszcze gorsze, ostrzegają uczeni z University of Guelph w Kanadzie.
Opracowano tatuaż, który umożliwia bezbolesne monitorowanie stężenia glukozy we krwi diabetyków.
Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które polecane są tym, którzy chcieliby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Napój zawierający monoester ketonowy - nowy popularny suplement diety - może poprawić glikemię i zapobiec stanom przedcukrzycowym.