Liczba wyników: 900
Cynk wpływa na podstawowe funkcje metaboliczne wielu organizmów żywych. Teraz na Uniwersytecie Technicznym w Monachium pokazano, że nawet minimalny niedobór tego pierwiastka zaburza trawienie.
Już krótkotrwałe stosowanie diety wysokotłuszczowej może być powiązane z odczuwaniem bólu, nawet w przypadku braku wcześniejszego urazu czy dolegliwości, takiej jak otyłość lub cukrzyca.
Mikrobiom jelitowy może mieć wpływ na to, jak dieta i ćwiczenia przekładają się na zdrowie mózgu i ryzyko demencji. Pomoże to poprawić strategie zapobiegania otępieniu, mówią eksperci.
Nowe badanie pokazuje, że dieta zawierająca dużo soli może sprzyjać nasileniu poziomu stresu.
Przyjmowanie melatoniny neutralizuje uszkodzenia oksydacyjne i opóźnia neurodegeneracyjny proces starzenia się.
Cykle diety, które przypominają post, wydają się zmniejszać objawy choroby Alzheimera u myszy, które zmodyfikowano genetycznie tak, by rozwijała się u nich demencja.
Ekstrakt z gorzkiego melona może pomóc w leczeniu raka głowy i szyi, wskazują uczeni z Saint Louis University.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Przeszczepienie mikrobioty kałowej może być skutecznym sposobem hamowania procesu starzenia się.
Amerykanie odkryli, że pestycyd DDT ma związek z chorobą Alzheimera.