Liczba wyników: 1737
Już dwa owoce kiwi dziennie pomogą lepiej się poczuć i zyskać dobry nastrój. A wszystko dzięki zawartej w nich dużej dawce witaminy C.
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny zarówno w zapobieganiu nowotworom, jak i w prognozowaniu możliwości rozwoju kilku form raka.
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.
Przeprowadzone w Australii badania wskazują, że amid kwasu nikotynowego, forma witaminy B3, może zmniejszyć częstość występowania nieczerniakowych nowotworów skór.
Działa podstępnie i często rozwija się bez żadnych objawów. To dlatego mówi się o niej „cichy złodziej”. Wprawdzie częściej atakuje kobiety, ale nie omija też mężczyzn. Osteoporoza, bo o tej chorobie tu mowa, wielu ludziom mocno skomplikowała życie. Jednym z niezbędnych elementów leczenia choroby jest podniesienie poziomu witaminy D3 w organizmie.
Odpowiedni poziom witaminy E w organizmie to jeden z głownych czynników zachowania młodego wyglądu. Wykazuje ona działanie przeciwutleniające, zapobiegając czynnikom przyspieszającym starzenie się.
Dynia jest przydatna nie tylko w Halloween. Ze względu na ważne wartości odżywcze warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach. Szczególnie cenione jest za istotną zawartość witaminy C.
Międzynarodowa Fundacja Osteoporozy (International Osteoporosis Foundation, IOF) wydała nowe oświadczenie zawierające zalecenia spożywania witaminy D dla osób starszych. Witamina D jest ważna dla rozwoju kości i mięśni oraz zachowania ich funkcji. Z tego powodu niezwykle istotnym elementem dla utrzymania wytrzymałości kości i zapobieganie upadkom, jak również złamaniom osteoporotycznym.
Niedostateczna ilość witaminy B6 przejawia się zaburzeniami w funkcjonowaniu całego organizmu. Przede wszystkim obserwujemy różnorodne nieprawidłowości w układzie nerwowym, a więc na przykład drgawki czy depresję.
Śliwki, których ojczyzną jest Azja Mniejsza, Kaukaz i Persja, na stoły Europy dotarły po podbojach Aleksandra Macedońskiego. Te owoce to skarbnica naturalnych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają witaminy z grupy B, które regulują działanie układu nerwowego i pracę mięśni, mają też wpływ na stan komórek i przemianę materii.