Liczba wyników: 763
Rozmaryn nie tylko świetnie poprawia smak takich potraw, jak kurczak i jagnięcina, ale jest również dobry dla mózgu. Zioło zawiera składnik, który zwalcza wolne rodniki w mózgu.
W ciągu ostatnich 30 lat organizacja non-profit Friends of Trees sadziła drzewa wzdłuż ulic Portland w stanie Oregon w USA. Teraz nowe badanie pokazuje, że każde posadzone drzewo wiązało się ze zmniejszeniem śmierci z powodów innych niż wypadki i w wyniku choroby sercowo-naczyniowej (odpowiednio 20 i 6 proc. dla drzew posadzonych w poprzednich 15-30 latach).
Masz problemy ze snem? To może ulec poprawie, jeśli sięgniesz po indyjskie zioło o nazwie Ashwagandha. Japończycy odkryli, że aktywny składnik liści tego zioła istotnie wspomaga sen.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Stosowanie ekstraktu z korzeni różeńca górskiego (Rhodiola rosea) może być skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2. Jak przekonują uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine, roślina może być bezpieczną i skuteczną alternatywą standardowych leków.
Mięta pieprzowa może pomóc w trudnościach w połykaniu jedzenia i niekardiologicznym bólu w klatce piersiowej, którego doświadczają niektórzy pacjenci z zaburzeniami przełyku.
Zapaleni ogrodnicy powiedzą, że grządki to szczęśliwe miejsce. W istocie badania sugerują, że można zyskać korzyści dla zdrowia psychicznego dzięki pracy przy roślinach - nawet jeśli nigdy wcześniej nie uprawiało się ogrodu.
Serwuj sobie szpinak w postaci koktajlu lub soku - to najlepszy sposób na dostarczenie sobie silnego przeciwutleniacza luteiny, mówią eksperci z Uniwersytetu Linköping w Szwecji.
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Na Uniwersytetu Południowej Australii odkryto kolejny powód, dla którego wszyscy powinniśmy zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami ciśnienia krwi i tętna.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci