Liczba wyników: 1491
Kiedy w sypialniach starszych osób przez dwie godziny każdej nocy przez sześć miesięcy unosiła się woń olejków zapachowych, ich wspomnienia uległy poprawie.
Niewielkie lub umiarkowane spożycie alkoholu może wiązać się z niższym ryzykiem chorób serca. Odkryto też, że alkohol w umiarkowanych dawkach miał związek z długoterminowym osłabioną sygnalizacją stresu w mózgu. Jak się wydaje, ten wpływ na systemy stresu w mózgu w znacznym stopniu odpowiada za osłabienie ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych obserwowane u osób rozważnie raczących się alkoholem.
W małżeństwie konflikty są nieuniknione. Nawet najszczęśliwsze pary się kłócą. A badania pokazują, że konfliktogenne są głownie tematy dotyczące: dzieci, pieniędzy, teściów oraz intymności.
Wiek chronologiczny nie może zostać odwrócony, jednak wiek biologiczny - czyli stan zdrowia, jaki cechuje nas w porównaniu z naszymi rówieśnikami - można cofnąć. Dobre nawyki związane ze stylem życia przyczyniają się do „zdrowego starzenia się", co oznacza, że wiek biologiczny jest młodszy niż ten metrykalny. Sen zaś to jeden z głównych czynników wpływających na to, jak się starzejemy.
Probiotyk pochodzący z chińskich marynat może zapobiegać próchnicy, mówią uczeni z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negev i Uniwersytetu Chengdu w Chinach.
Lukrecja to coś więcej niż cukierek - według naukowców z University of Illinois w Chicago może odgrywać rolę w zapobieganiu lub leczeniu kilku rodzajów raka.
Oświetlenie na oddziale intensywnej terapii wpływa na samopoczucie pacjentów - oddziałuje na ich stan nawet po roku od zakończenia hospitalizacji. Przy oświetleniu dostosowanym do pory dnia stan zdrowia poprawia się nawet u pacjentów, którzy są ledwo przytomni w chwili przyjęcia na oddział.
Wraz z wiekiem żelazo gromadzi się w korze mózgowej. Wiele badań zaś wskazuje, że postępująca akumulacja tego pierwiastka w istocie czarnej w starszym ludzkim mózgu to główny czynnik rozwoju choroby Parkinsona (PD) i innych chorób neurodegeneracyjnych. Jak się jednak wydaje, nie u wszystkich tak się dzieje, a to dlatego, że nasz organizm ma pewne plany reagowania na przeciążenie żelazem.
Ludzie zasypiają później wieczorem i budzą się później rano zimą, kiedy liczba godzin światła dziennego jest ograniczona, a niebo jest notorycznie zachmurzone.
Dodanie niewielkiej ilości ziół i przypraw do warzyw i posiłków o obniżonej kaloryczności może sprawić, że takie dania będą bardziej apetyczne, co pomaga ograniczyć tłuszcz w diecie i łatwiej dostosować się do wytycznych dietetyków.