Liczba wyników: 6558
Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 co najmniej sześciokrotnie, niezależnie od genetycznych predyspozycji.
Więcej ćwiczeń zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i może znacznie osłabić globalny problem z tą chorobą.
Dieta bogata w błonnik jest wspomaga pracę jelit i chroni przed nadmiernym poziomem cholesterolu. Okazuje się, że składnik ten jest szczególnie przydatny osobom z nadciśnieniem i cukrzycą, może bowiem osłabić u nich zagrożenie chorobami serca.
Lista problemów zdrowotnych, jakim sprzyja stres, jest długa. Objemuje m. in. choroby serca, depresję, bóle głowy, kłopoty żołądkowe, bezsenność, etc. Do tego spisu należy dodać cukrzycę - zagrożenie szczególnie dotyczy kobiet.
Czosnek słynie z właściwości leczniczych przydatnych w walce z przeziębieniem i grypą, ale badania wykazały jego znacznie szersze spektrum zastosowań - może pomóc uchronić się przed zwyrodnieniami stawów, a także powstrzymać starzenie się mózgu. Do listy korzyści z jedzenia tego warzywa można teraz dopisać ochronę przed cukrzycą typu 2 i nie tylko.
Liczba chorych na cukrzycę w Polsce będzie szybko rosnąć, jeśli nie uda się powstrzymać rozwoju epidemii otyłości – ostrzegają eksperci Instytutu Żywności i Żywienia. Niestety, świadomość faktu, że nadmierna masa ciała jest głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę jest w polskim społeczeństwie wciąż bardzo niska.
Wiadomo już, że niedobór snu sprzyja różnym chorobom, w dzisiejszym świecie jednak dobry odpoczynek coraz częściej stanowi luksus. Ludzie są zapracowani, zabiegani i obarczeni wieloma obowiązkami, a w efekcie często niedosypiają. Warto wykorzystywać jednak każdą chwilę, by nadrobić zaległości w spaniu.
Związek z osobą chorą na cukrzycę wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju tej choroby u zdrowego współmałżonka.
U jednej na dziewięć osób z cukrzycą zaobserwowano obniżenie poziom cukru we krwi do normalnego lub określanego jako przedcukrzycowy już po roku stosowania określonej diety i programu ćwiczeń.
Uczeni postanowili odpowiedzieć na pytanie, dlaczego pijący kawę mają niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.