Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania warzywa strączkowe

Liczba wyników: 1372

  • Dieta dojrzałej kobiety

    2006-11-14

    Ponieważ wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na osteoporozę dojrzałe kobiety powinny wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające witaminę E, są to min: mleko, masło, orzeszki ziemne, oliwa, warzywa liściaste. Zlecana dzienna dawka wapnia to 1400mg. Na jego przyswajanie duży wpływ ma fosfor oraz witamina D znajdująca się w rybach, białku jaj, tranie. Wchłanianie wapnia utrudnia natomiast kofeina, dlatego dzienne spożycie kawy nie powinno przekraczać dwóch filiżanek.

    Tagi: kofeinacukrytłuszczedietaosteoporozabłonnik

  • Kosmetyczne sekrety z Maroka [© ODG - Fotolia.com]

    Kosmetyczne sekrety z Maroka

    2014-09-25

    Egzotyczne krajobrazy, oszałamiające kolory, korzenne przyprawy, soczyste owoce i warzywa, tradycyjne targi, a także wyborna kuchnia przyciągają do Maroka miliony turystów. Ale nas, kobiety, kusi coś jeszcze – kosmetyki. Olej arganowy to już popularny i znany wszystkim hit. Podpowiadamy, po jakie jeszcze produkty z tego kraju warto sięgnąć.

    Tagi: kosmetykiMarokoczarnuszkaglinka Rhassoulopuncjapielęgnacja skóryolej arganowypielęgnacja włosów

  • Nowe jadalne wzmacniacze pamięci [© Maria Brzostowska - Fotolia.com]

    Nowe jadalne wzmacniacze pamięci

    2010-10-21

    Dotychczas prawdziwym celebrytą w dziedzinie poprawy pamięci był tłuszcz rybny. Teraz do tego szacownego grona sław trafiły seler i papryka. Wspomniane warzywa zawierają związek o nazwie luteolina, który łagodzi stany zapalny w mózgu i pomaga zapobiegać problemom z pamięcią powstałym w ich wyniku.

    Tagi: pamięćstarzenie sięzaburzenia pamięcisepresjabłonnikluteinaprzeciwutleniaczekwas foliowy

  • Fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie i powstrzymują przybieranie na wadze [© photocrew - Fotolia.com]

    Fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie i powstrzymują przybieranie na wadze

    2012-02-09

    Chcesz obniżyć ciśnienie? Sięgnij po warzywa o nietypowym kolorze: fioletowe ziemniaki są szczególnie polecane osobom z nadwagą. Kiedy ludzie z nadwagą dołączyli do swego codziennego menu dwie porcje fioletowych ziemniaków przez miesiąc, nie tylko zmniejszyli ciśnienie krwi, ale także nie przytyli w trakcie badania.

    Tagi: nadciśnieniechoroby sercaudardietabłonnikpotasmagnezwapńżelazo

  • Jedzenie warzyw chroni trzustkę [© Elenathewise - Fotolia.com]

    Jedzenie warzyw chroni trzustkę

    2012-06-29

    Warzywa mogą pomóc w zapobieganiu ostremu zapaleniu trzustki, wynika z nowych badań. Znajdująca się poniżej żołądka trzustka uwalnia enzymy trawienne. Jej ostre zapalenie stanowi potencjalnie zagrażającą życiu dolegliwość, która występuje wówczas, gdy enzymy zaczynają trawić samą trzustkę.

    Tagi: trzustkakamienie żółcioweantyoksydanty

  • Brokuły bronią na nowotwory [© Brett Mulcahy - Fotolia.com]

    Brokuły bronią na nowotwory

    2011-05-22

    Kiełki brokułów i dojrzałe warzywa stanowią silną antynowotworową parę. Anty-rakotwórcze właściwości warzyw z rodziny kapustnych, takich jak brokuły, są już powszechnie znane, ale nowe badania wykazały, że można te własności dwukrotnie zwiększyć przez jedzenie dojrzałych warzyw i kiełków.

    Tagi: brokułynowotworykiełki brokułówmirozynaza

  • Marchewka na wiosnę [© sylada - Fotolia.com]

    Marchewka na wiosnę

    2011-04-14

    Dla jednych sztandarowy przykład warzywa, dla innych – owoc. Podobno potrafi poprawić nasz wzrok, chroni wątrobę i reguluje pracę żołądka. To na niej opiera się wiele diet, a – zdaniem niektórych – systematyczne jej spożywanie gwarantuje udane pożycie seksualne. Co takiego zawiera w sobie niepozorna marchewka, że ma aż tyle zalet?

    Tagi: marchewprowitamina Awitamina B1wapńpotasżelazomiedźfosforjodwitamina Kkopalaniebeta-karoten

  • Ciecierzyca: skarb nie tylko wegetarian [Ciecierzyca, © Ildi - Fotolia.com]

    Ciecierzyca: skarb nie tylko wegetarian

    2016-09-29

    Osoby stosujące dietę roślinną z większą dbałością podchodzą do wyboru spożywanych produktów. Na ich talerzu powinny znajdować się pełnowartościowe oraz bogate w składniki odżywcze posiłki, takie jak: warzywa, nasiona, ziarna czy owoce. Szczególną uwagę muszą jednak zwracać na źródła białka. Jednym z nich jest ciecierzyca.

    Tagi: białkociecierzycadietakulinaria

  • Kwasy omega-3 na wiosnę

    2010-04-22

    Po długiej i mroźnej zimie z radością powitaliśmy wiosnę. Wiosna to pora roku, która pozytywnie wpływa na naszą psychikę i pobudza nas do działania. Niektórzy zaczynają uprawiać sport, inni rozpoczynają dietę, aby przed latem zgubić kilka kilogramów. Nasze menu jest nadal ubogie w świeże owoce i warzywa, a dostępne „nowalijki” zawierają często więcej nawozów i sztucznych dodatków niż witamin. W tym czasie należy zadbać o osłabiony po zimie organizm.

    Tagi: omega-3

  • Cukrzyca - jaki owoce mają niską zawrtość cukru [Fot. beats_ - Fotolia.com]

    Cukrzyca - jaki owoce mają niską zawrtość cukru

    2018-07-10

    Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie owoce mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.

    Tagi: cukrzycadietaowocejagodybrzoskwiniewinogronawiśnieindeks glikemicznyprzeciwutleniacze

  • Strony: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25