Liczba wyników: 968
Żurawina zawiera parę przeciwutleniaczy (flawonoidów), które mają zdolność przeciwdziałania szkodliwym skutkom bakterii Streptococcus mutans powodującym próchnicę zębów.
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Zidentyfikowano sposób, w jaki mózg selekcjonuje emocje podczas snu, aby skonsolidować przechowywanie tych pozytywnych, a jednocześnie tłumić negatywne.
Kobiety w średnim wieku prowadzące siedzący styl życia mają znacznie bardziej nasilone objawy menopauzy niż ich aktywne rówieśniczki. Brak ruchu ma związek z depresją, lękiem, bezsennością i otyłością.
Osoby zaszczepione przeciwko SARS-CoV-2 z historią pewnych schorzeń psychicznych mają zwiększone ryzyko COVID-19.
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.
Obawy młodszych kobiet o zmarszczki i pogarszający się stan zdrowia powodują, że ich stan emocjonalny jest gorszy niż kobiet, które mają za sobą tak zwaną fazę „kryzysu wieku średniego".
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Towarzystwo zwierzaka po stracie partnera może pomóc zmniejszyć poczucie depresji i samotności u osób starszych.
Opracowano nowy sposób koloryzacji włosów, o łagodniejszym efekcie niż standardowe farby.