Liczba wyników: 1560
Brzoskwiniowe drzewka uprawiane są od niepamiętnych czasów. W starożytnych Chinach otaczano te owoce czcią i traktowano jak relikwię, ich rysunkiem ozdabiano ściany świątyń, a do dziś uważane są tam za symbol długowieczności. Nie każdy jednak wie, że już dwa tysiące lat temu doceniano lecznicze właściwości brzoskwiń i szeroko stosowano je zarówno w medycynie, jak i kosmetyce.
Zazwyczaj myjemy jabłka pod bieżącą wodą i wycieramy ściereczką. Niektórzy jedzą te owoce tylko po obraniu ze skóry. Istnieje jednak inny, lepszy sposób na ich oczyszczenie.
Lato jest czasem, w którym szczególnie łatwo zadbać o to, aby nasza dieta była bogata w warzywa i owoce. Nie powinno wśród nich zabraknąć arbuza.
Miechunka, zwana także peruwiańską wiśnią lub złotą jagodą, jest znana działkowcom i amatorom ogrodnictwa jako roślina ozdobna. Niewielu wie, że jej owoce nie tylko są jadalne, ale mają także bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Paneuropejski zespół naukowców wykazał, że spożywane truskawek może działać ochronnie na żołądek uszkodzony przez alkohol, ponieważ owoce te pomagają chronić jego błonę śluzową.
Sezon na truskawki w pełni. Przedstawiamy kolejny powód, by sięgnąć po te smaczne owoce: z nowych badań wynika, że regularnie jedzenie truskawek może obniżać ciśnienie krwi u kobiet po menopauzie.
Naukowcy odkryli nowy sekret piękna - to dieta bogata w owoce i warzywa. Według uczonych z Uniwersytetu w St Andrews, wśród kaukazoidów (jedna z trzech "wielkich ras" człowieka współczesnego wyróżnionych przez G. Cuviera) najbardziej pożądane twarze i cerę mają ci, którzy spożywają dużo owoców i warzyw.
Grejpfruty są smaczne i zdrowe, a ponieważ od lat już znajdują się na naszych sklepowych półkach, Polacy coraz chętnie po nie sięgają. Zobacz, jakie niezwykłe zastosowania mogą mieć te owoce.
O tym, że warzywa i owoce są zdrowe, wie każde dziecko. Kukurydza jest prawdziwą bombą fosforową, a pomidor to kopalnia witaminy A. Pomidory zawierają także likopen - przeciwutleniacz chroniący organizm przed licznymi chorobami.
Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Sposobem ograniczenia spożycia cukru dodanego w diecie jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek czy deserów. Owoce i warzywa dostarczają niewiele kalorii oraz są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.