Liczba wyników: 1096
Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.
Ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską, szczególnie bogatą w zielone warzywa liściaste i ubogą w mięso, są częściej zachowują dobrą kondycję psychiczną w późniejszym życiu.
Dziś w Bielsku-Białej zmarła Maria Koterbska - polska piosenkarka i artystka estradowa. Miała 97 lat.
Mięta pieprzowa może pomóc w trudnościach w połykaniu i pozasercowym bólu w klatce piersiowej, doświadczanym przez niektórych pacjentów z zaburzeniami przełyku, mówią uczeni z Medical University of South Carolina (MUSC).
Krople do oczu zawierające pochodną kurkumy zmniejszają utratę komórek siatkówki u szczurów. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ niszczenie tych właśnie komórek jest wczesnym objawem jaskry.
Tegoroczna nagroda Nobla w dziedzinie ekonomii została przyznana dwóm naukowcom, Paulowi R. Milgromowi i Robertowi B. Wilsonowi, „za ulepszanie teorii aukcji i wynalezienie nowych formatów aukcji".
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko występowania zawrotów głowy, wynika z badania opublikowanego w Neurology.
Picie soku z buraków zwiększa wytrzymałość i pomaga ćwiczyć nawet o 16 proc. dłużej.
Nowe badanie pokazało, że wyższe spożycie niektórych owoców i warzyw może zmniejszyć ilość objawów menopauzy.
Pozostawanie w długotrwałym małżeństwie ma wpływ na hormony w taki sposób, że zmniejsza stres. Właściwie nie ma znaczenia, czy chodzi o małżeństwo czy oddany zwiazek, o ile relacja jest bliska i trwa jakiś czas, mówią uczeni z University of Chicago.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków