Liczba wyników: 563
Przyszła jesień, a wraz z nią pora coraz większej ilości zachorowań. Możemy się jednak przed tym skutecznie ochronić. Często bywa tak, że z powodu braku czasu i zabiegania, nie zwracamy uwagi na zwykłe przeziębienie. Tymczasem może to być grypa. Bywa ona często bagatelizowana, mimo że jest to ostra i bardzo zaraźliwa choroba układu oddechowego.
Wszystkim znane jest powiedzenie “życie zaczyna się po czterdziestce”. Czy fakt, że dla niektórych osób, zwłaszcza młodych, jesień życia oznacza tyle co niedołężność, samotność i wszechogarniający smutek ma wpływ na ich zaniedbania w kwestii profilaktyki zdrowotnej? Badania przeprowadzone ostatnio przez Queen’s University w Belfaście dowiodły, że wbrew powszechnej opinii tak się nie dzieje.
Z sondażu Gazety Wyborczej wynika, że kobiety w Polsce chcą przechodzić na emeryturę jak najszybciej się da. Stanowczo wolą zajmować się domowymi obowiązkami i opiekować wnukami niż pracować do sześćdziesięciu kilku lat. Większość kobiet prezentuje takie opinie, pomimo faktu, że wcześniejsze emerytury nie są dla nich korzystne finansowo i powodują wcześniejszy start w jesień życia.
Jesień i zima to czas, kiedy stajemy się słabsi, często chorujemy. Istnieje jednak wiele sprawdzonych sposobów, aby także porach roku cieszyć się dobrym zdrowiem.
Jak to się dzieje, że niektórzy właśnie w starszym wieku osiągają największe sukcesy, podczas gdy inni uważają, że jesień życia oznacza zwolnienie tempa i ograniczenie podejmowanych aktywności?
Jesień to coraz krótsze dni i zimniejsze poranki. Zamiast pobudek pełnych energii pojawia się zniechęcenie oraz apatia. Przed sezonową depresją można się jednak uchronić.
Jesień i zima to czas kiedy bardzo łatwo przemarznąć, co jest nie tylko nieprzyjemne ale może też być groźne dla zdrowia. Na szczęcie istnieje kilka domowych, dostępnych dla wszystkich i łatwych w zastosowaniu sposobów na szybkie rozgrzanie się.
Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów.
Jesień i zima to czas, kiedy najczęściej chorujemy, dopada nas grypa i katar. Sok z malin jest w dalszym ciągu, tak jak bywało za czasów naszych prababek, najskuteczniejszym i najzdrowszym lekiem na pierwsze symptomy przeziębienia.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w codziennej diecie powinno się znaleźć około 20–40 g błonnika, tymczasem Polacy rzadko spożywają go w takiej ilości. Zupy warzywne mogą być dobrym źródłem tego cennego składnika. Jesień to doskonały czas, by odkryć różne odsłony zupy warzywnej i włączyć ją do codziennego menu.