Liczba wyników: 593
Siwe włosy mają związek ze zwiększonym ryzykiem chorób serca u mężczyzn.
Zmarszczki to nie tylko oznaka postarzania się naszego wyglądu, okazuje się, że ich ilość może również oznaczać zagrożenie określonymi chorobami.
Środki mające na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się COVID-19, takie jak noszenie masek i dystans społeczny, są skutecznym narzędziem w walce z pandemią. Jednak nie tylko - takie zachowanie znacznie zmniejszyło również częstość występowania wielu innych chorób, w tym grypy i infekcji syncytialnym wirusem oddechowym (respiratory syncytial virus, RSV). Niestety, być może tylko czasowo.
Stan przedcukrzycowy ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci.
Wymagające większego wysiłku treningi mogą być zbawienne dla naszegio zdrowia. Nowe badania dowodzą, że dzięki takim ćwiczeniom można uchronić się przed śmiercią z powodu chorób serca i nowotworów.
Nadmierna ilość tkanki tłuszczowej w okresie okołomenopauzalnym jest szczególnie niebezpieczna u kobiet. Ma związek z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, które są najczęstszą przyczyną śmierci w wymiarze globalnym.
Aż 80 proc. Polaków obawia się najbardziej schorzeń układu krążenia, w tym zawałów serca, udarów mózgu czy miażdżycy, a 60 proc. nowotworów – wynika z raportu„Kondycja zdrowotna Polaków”. Większość badanych wie, jak można przeciwdziałać tym chorobom, ale z wdrażaniem tego w życie idzie już znacznie gorzej. Eksperci podkreślają, że ważny jest ruch i odpowiednie odżywianie.
W starszym wieku warto zwrócić szczególną uwagę na kilka objawów - ich obecność oznaczać może znaczne ryzyko poważnych problemów, w tym niepełnosprawności czy hospitalizacji.
Mężczyźni, którzy doświadczają zaburzeń erekcji, są jednocześnie o wiele bardziej narażeni na choroby serca.
Ograniczenie kaloryczności codziennej diety pomoże zmniejszyć ryzyko rozwoju związanych z wiekiem chorób. Wszystko dlatego, że pozwoli to na uchronienie organizmu przed uszkodzeniami ze strony produktów ubocznych powstających w procesie zamiany pożywienia w energię.