Liczba wyników: 229
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
Określone produkty i aktywność fizyczna to główne punkty odniesienia dla tych, którzy chcą uniknąć zgromadzenia dodatkowego tłuszczu wokół talii. Poniżej 4 porady, które mogą pomóc w uzyskaniu płaskiego brzucha.
W dniach od 14 do 25 października odbędzie się kolejna edycja Żółtego Tygodnia – ogólnopolskiej akcji, której celem jest edukacja w zakresie zagrożeń związanych z wirusowym zapaleniem wątroby typu A i typu B oraz popularyzacja szczepień ochronnych, jako skutecznej profilaktyce tych chorób. To już dwudziesta siódma odsłona tej znanej prozdrowotnej inicjatywy.
Próbujesz schudnąć i nie udaje ci się to? A może szukasz wymówek, by bez wyrzutów sumienia podjadać między posiłkami? Pretekst, że w lecie czyha na nas zbyt wiele pokus, by przejść na dietę, traci swoją wiarygodność, bo wakacje to właśnie doskonały czas na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Dlaczego?
Usiłujesz schudnąć i Ci się to nie udaje? A może szukasz wymówek, by bez wyrzutów sumienia podjadać między posiłkami? Pretekst, że w lecie czyha na nas zbyt wiele pokus, by przejść na dietę, traci swoją wiarygodność, bo wakacje to właśnie doskonały czas na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Dlaczego?
Styl naszego życia coraz częściej odbija się na naszym zdrowiu. Niestety wielu z nas nieodpowiednio się odżywia, żyje w stresie, zapominając o aktywności fizycznej. Taka sytuacja ma swoje konsekwencje – coraz więcej Polaków zmaga się z chorobami dietozależnymi, m.in. takimi jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy osteoporoza. Skutecznie zapobiegać tego typu dolegliwościom możemy zmieniając nawyki żywieniowe, w czym coraz częściej pomagają dietetycy.
Jeśli chodzi o detoksykację, najpowszechniej stosowane są dwie metody - poszczenie lub jedzenie ściśle określonych produktów. Trzeba być jednak ostrożnym, ponieważ tzw. diety oczyszczające mogą zagrażać zdrowiu. Pewne artykuły jednak są bezpieczne i znane ze swych detoksykacyjnych właściwości. Poniżej kilka z nich.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Po czterdziestodniowym poście szczególnie trudno będzie oprzeć się pysznym kiełbasom, pasztetom, tradycyjnym zupom, jajkom, majonezowi, babom i mazurom. Ból brzucha murowany? Niekoniecznie. Niestrawności da się uniknąć. Wystarczy espresso lub lampka wina po posiłku.
Krótszy pobyt w szpitalu, lepsze wyniki i wyższa skuteczność leczenia – nie możemy lekceważyć szansy, jaką daje pacjentowi choremu na raka wsparcie żywieniowe. - Bez niego rezultaty terapii nowotworowej zawsze będą gorsze – twierdzi dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, ekspert kampanii „Rak. To się leczy!” prowadzonej przez Fundację Rosa.
Święta to cudowny czas, ale niekoniecznie dla naszego żołądka. Smażone ryby, majonez, śmietana, słodkie ciasta - to dla niego spore obciążenie. Tymczasem wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by uniknąć bólu brzucha i móc w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.