Liczba wyników: 2649
Nowe badania dowiodły, że rozwój choroby ma miejsce w innej niż dotychczas sądzono części mózgu.
Niewielka ilość orzechów włoskich, jeśli jest jedzona regularnie, może powstrzymać rozwój raka prostaty.
Amerykańscy badacze odkryli, że kobiety, które regularnie ćwiczą, mogą być mniej narażone na rozwój łuszczycy.
Nikt nie spodziewałby się, że wirus HPV (wirus brodawczaka ludzkiego), który jest odpowiedzialny za rozwój raka szyjki macicy może mieć swój udział również w rozwoju nowotworu płuc. Takie dane zostały opublikowane z początkiem kwietnia przez HealthDay News.
Osoby z niedoborem witaminy D mogą być znacznie bardziej narażone na rozwój cukrzycy, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Pacjenci chorujący na zaćmę powinni zwiększyć ilość witaminy C w diecie. Dzieki temu mogą aż o kilkadziesiąt procent osłabić rozwój choroby.
Osoby z dużym poziomem hormonu tłuszczu, tj. adiponektyny, mogą być bardziej narażone na rozwój demencji lub choroby Alzheimera, wynika z nowych badań.
Od tego, jaki jest nasz życiowy partner, zależy nie tylko domowa codzienność, ale i rozwój kariery zawodowej, mówią eksperci.
Stymulowanie umysłu w związku z wykonywaną pracą może opóźnić rozwój demencji, wynika z badań.
Najbardziej aktywni fizycznie są o 19 proc. mniej narażeni na rozwój raka przełyku niż ci, którzy unikają wysiłku.