Liczba wyników: 1568
Sjesta może być rozwiązaniem zagadki, dlaczego ludzie z krajów śródziemnomorskich rzadziej zapadają na choroby serca. W Journal of Applied Physiology opublikowano wyniki badań, z których wynika, że popołudniowa drzemka może obniżać ciśnienie i pomóc w utrzymaniu serca w dobrym zdrowiu.
W powszechnym przekonaniu cholesterol jest czymś, co stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, przyczyniając się do chorób takich jak: zawał, miażdżyca czy udar mózgu. Prawda o cholesterolu jest jednak nieco inna – zapewnia on każdej naszej komórce prawidłowe działanie, a szkodzić nam może dopiero w pewnych okolicznościach.
Dzięki ograniczeniu ilości sodu w diecie niemal każdy może obniżyć ciśnienie krwi, nawet osoby przyjmujące w tym celu leki.
Picie kefiru może mieć pozytywny wpływ na ciśnienie krwi poprzez poprawę komunikacji między jelitami i mózgiem.
Osoby z zapaleniem przyzębia, ciężką infekcją dziąseł, mogą być znacznie bardziej narażone na podwyższone ciśnienie krwi niż ludzie bez tej choroby.
Niemal jedna na pięć osób z nadciśnieniem, przyjmuje lek, który może dodatkowo podnosić ciśnienie krwi.
Brokuł, nazywany inaczej kapustą szparagową, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Bogaty w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, zapobiega wielu schorzeniom, chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Co więcej, odpowiednio przyrządzony doskonale smakuje, dlatego warto, by stał się nieodłącznym elementem naszej codziennej diety.
Szwedzcy naukowcy opracowali test, na podstawie którego ocenia się prawdopodobieństwo wystąpienia demencji. Jako czynniki ryzyka wskazano: choroby układu krwionośnego, otyłość, wysokie ciśnienie i wysoki poziom cholesterolu. Każde z tych schorzeń podwaja ryzyko demencji, gdy zaś wszystkie występują jednocześnie, niebezpieczeństwo to wzrasta sześciokrotnie.
Stosowanie inhibitorów RAA, klasy leków obniżających ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pęknięcia tętniaka o 18 proc.
Sok z borówki brusznicy zmniejsza ciśnienie oraz poziom glukozy i tłuszczów, czytamy w magazynie Nutrition.