Liczba wyników: 5832
Połączenie naturalnych olejów jadalnych może być skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2.
Cukrzyca typu 2 jest chorobą cywilizacyjną, co oznacza że oprócz predyspozycji genetycznych wpływ na jej powstanie ma styl życia, który prowadzimy. Częstą przyczyną cukrzycy może być utracenie przez komórki zdolności reagowania na insulinę i nie wychwytywania krążącego we krwi cukru. Krew z której cukier nie jest pobierany podstępnie niszczy nerki, serce, wątrobę, naczynia krwionośnie, a także system nerwowy. Z reguły zaleca się osobom cierpiącym na insulinooporność lub cukrzycę typu 2 ostrożne spożywanie owoców. Badania jednak pokazały, że pewna grupa owoców może nawet pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Owoce te to borówki.
Dieta roślinna jest lepsza niż ta oparta na mięsie, jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy. Okazuje się jednak, że nie wszystkie rodzaje mięsa wpływają na ryzyko tej choroby w równym stopniu.
Zespół stopy cukrzycowej to powikłanie cukrzycy. Jego przyczyną jest najczęściej długo utrzymujący się wysoki poziom glukozy we krwi prowadzący do patologicznych zmian miażdżycowych w obrębie podudzi i stóp. Jak postępować aby zapobiec rozwojowi choroby i nie dopuścić do amputacji, stanowiącej ostateczność w leczeniu stopy cukrzycowej?
W listopadzie opublikowano wyniki europejskiego badania świadomości cukrzycy (Diabetes Awareness Survey). Badanie zostało przeprowadzone przez Novo Nordisk w 8 krajach Unii Europejskiej, w tym także w Polsce. Wyniki badania pokazują, że większość społeczeństwa europejskiego nie ma wystarczającej wiedzy na temat cukrzycy, a Polska wypada najgorzej pod względem stopnia świadomości odnośnie powikłań cukrzycy, a także dostępności do leczenia.
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących w Polsce chorób przewlekłych. Ocenia się, że cierpi na nią ponad 3 mln Polaków. Opieka nad diabetykami w Polsce nadal znacznie odbiega od światowych standardów. – Polska w leczeniu cukrzycy zatrzymała się w latach 90-tych – mówi prof. dr hab. Ewa Pańkowska, szefowa Instytut Diabetologii w Warszawie.
Uczeni odkryli zależność pomiędzy zwiększoną dawką kawy a mniejszym ryzykiem cukrzycy.
Istnieje silny związek między epizodami paniki i zwiększoną liczbą powikłań cukrzycy.
Spadek poziomu melatoniny, hormonu snu, jest związany ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy, wynika z badań.
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy, choroby uznanej przez środowisko medyczne za jedno z najniebezpieczniejszych schorzeń cywilizacyjnych.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później