Liczba wyników: 13708
Dostarczanie sobie odpowiedniej dawki witaminy E zmniejsza stres oksydacyjny w układzie odpornościowym.
Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Według zaleceń Światowej Organizacji zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika przez dorosłą osobę powinno wynosić 27-40g. Przeciętna dieta Polaka zawiera tylko 10g błonnika.
Zarówno wiek, jak i BMI są ważnymi czynnikami chorób serca u kobiet, ostrzegają brytyjscy naukowcy.
Wzrost decyduje nie tylko o tym, jaką mamy sylwetkę, ale też jest związany z określonymi aspektami zdrowotnymi.
Na polskich drogach jest nieco bezpieczniej – wynika z nowo opracowanej mapy ryzyka drogowego. Zmniejszyła się długość czarnych odcinków, spadła też liczba wypadków z ofiarami śmiertelnymi i ciężko rannymi.
Niska świadomość osób starszych dotycząca ryzyka oszustw wiąże się z ryzykiem rozwoju demencji lub łagodnych zaburzeń poznawczych w przyszłości. Jak się wydaje, zmiany w osądzie społecznym zachodzą, zanim rozpoznawalne staną się zmiany w myśleniu czy pamięci.
Nieszczęścia lubią chodzić parami. To powiedzenie okazuje się mieć także zastosowanie w przypadku demencji. Badania amerykańskich naukowców dowiodły, że jeśli jeden ze współmałżonków cierpi z powodu otępienia starczego, wystąpienie symptomów choroby u drugiego jest bardzo prawdopodobne.
W okresie menopauzy wzrasta poziom złego cholesterolu, a 10 proc. tego wzrostu wynika ze zmian w poziomie hormonów płciowych.
Bezsenność zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 (T2D), wynika z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie ‘Diabetologia', podobnie jak osiemnaście innych czynników.