Liczba wyników: 554
Choroby wątroby są przyczyną około 2 milionów śmierci rocznie na całym świecie. Spośród nich jeden milion zgonów jest wynikiem powikłań marskości wątroby, a kolejny milion to efekt wirusowego zapalenia tego narządu oraz raka wątrobowokomórkowego. Statysyki pokazują, że marskość wątroby jest obecnie jedenastą najczęstszą przyczyną śmierci na świecie, a rak tego organu - szesnastą. Oto główne oznaki problemów z tym organem.
Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala nie tylko zadbać o lesze zdrowie i samopoczucie, ale także jest ekologiczna. Jedzenie określonych produktów pomaga zadbać o Ziemię.
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.
Mimo, że co roku słuchamy wielu - i coraz to nowych - piosenek i pieśni związanych z Bożym Narodzeniem, tradycyjne kolędy mają wyjątkowe miejsce w naszych sercach. I to właśnie one najlepiej oddają nastrój polskiej Wigilii - radosny, uroczysty i melancholijny zarazem. Dlatego właśnie w Wigilię prezentujemy te najbardziej chwytające za serce.
Warto jeść ryby nie tylko w Wigilię. Okazuje się, że tłuszcz z ryb pomaga osłabiać stany zapalne - zwiększa bowiem poziom niektórych cząsteczek przeciwzapalnych we krwi.
Polacy nie gęsi i swoje piosenki świąteczne mają. Mimo, że większość utworów związanych z Bożym Narodzeniem jakie obecnie słyszymy w stacjach radiowych, wykonywana jest w języku Szekspira, jednak nie brakuje też polskich kompozycji.
Rak jelita grubego i okrężnicy jest dość powszechny w starzejących się populacjach. Według World Cancer Research Fund to trzeci najczęściej występujący nowotwór u mężczyzn i drugi najczęściej diagnozowany u kobiet. W ubiegłym roku odnotowano ponad 1,8 miliona nowych przypadków tej choroby. Dieta ma ogromne znaczenie dla ochrony przed tym rakiem - zobacz, co jeść, a czego unikać.
Badania sugerują, że im więcej produktów roślinnych jest w twojej diecie, tym niższe masz ryzyko cukrzycy typu 2.
Kieliszek wina wspomaga pracę jelit dzięki zwiększeniu ilości pożytecznych bakterii.
Wymienione w tytule produkty, a także wiele innych zawierających flawonoidy (rodzaj przeciwutleniaczy) pozwala istotnie wydłużyć życie.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później