Liczba wyników: 856
Dzięki ograniczeniu ilości sodu w diecie niemal każdy może obniżyć ciśnienie krwi, nawet osoby przyjmujące w tym celu leki.
Osoby z poważnymi chorobami psychicznymi prawie dwukrotnie częściej zmagają się z wielochorobowością fizyczną.
Obniżenie skurczowego ciśnienia krwi do wartości poniżej 120 mm Hg jest bardziej skuteczne w zapobieganiu zgonom, zawałom serca, udarom mózgu i innym zdarzeniom sercowo-naczyniowym u ludzi z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, w porównaniu ze standardowym celem obniżenia ciśnienia poniżej 140 mm Hg.
Na Uniwersytecie w Tokio odkryto, że w ciągu ostatniej dekady wzrosła liczba pilnych dializ i zgonów wśród osób hospitalizowanych z powodu ostrego nadciśnienia.
Leki obniżające poziom cholesterolu o nazwie statyny wykazują znaczne korzyści w zmniejszaniu ryzyka zawałów serca i udarów mózgu spowodowanych zakrzepami krwi u pacjentów z grupy podwyższonego ryzyka. Farmaceutyki te wiążą się z niskim ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych, a korzyści z ich stosowania przewyższają prawdopodobieństwo skutków ubocznych.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.
Eksperci ostrzegają, że u osób, u których w wieku 30 lat zdiagnozowano cukrzycę typu 2, średnia długość życia może skrócić się nawet o 14 lat.
Testy z udziałem ponad 15 tysięcy osób pokazały, że sprawność fizyczna wiąże się z niższym prawdopodobieństwem wystąpienia migotania przedsionków i udaru mózgu.
Wśród zmian w stylu życia, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, stosowanie diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) może mieć największy wpływ na ludzi w młodym i średnim wieku z nadciśnieniem pierwszego stopnia.
Wielu ludzi zmaga się z poważnym zmęczeniem psychicznym, które określa się jako „spowolnienie" lub „zamglenie umysłu". Jak się okazuje, wpływ na to może mieć stan zapalny - negatywnie oddziałuje na gotowość mózgu do osiągnięcia i utrzymania stanu czujności.