Liczba wyników: 8642
Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.
Nasze stopy na wakacjach nie mają łatwo. Każdego dnia narażane są na otarcia i urazy. Długie, piesze wycieczki, odkryte buty oraz spacery na boso po plaży mogą powodować pęcherze, odciski i skaleczenia. Skóra staje się też zrogowaciała i twarda. Po urlopie warto więc poświęcić jej trochę czasu, aby przywrócić stopom właściwą kondycję.
Długie godziny pracy i presja czasu nie sprzyjają zdrowiu. Stres pogłebia kłopoty z samopoczuciem i codziennym funkcjonowaniem. Na co szczególnie zwrócić uwagę, gdy praca wiąże się z podwyższonym stresem?
Z nowych badań wynika, że starsze osoby, które regularnie ćwiczą, mogą odwrócić oznaki starzenia się w mózgu. Najsilniejsze efekty w tym zakresie wydaje się mieć taniec.
Staw barkowy – najbardziej mobilny, ale też najbardziej narażony na kontuzje staw naszego ciała. Do urazów często dochodzi w wyniku przeciążeń, wad wrodzonych lub nabytych oraz innych zaburzeń (takich jak zwyrodnienia czy reumatoidalne zapalenie stawów). Schorzenia te mogą powodować bóle o różnym nasileniu, dyskomfort czy ograniczenia w wykonywaniu ruchów. Na czym polega to schorzenie oraz co zrobić, aby pomóc pacjentowi dojść do zadowalającej sprawności – tłumaczy lekarz Anna Żelechowska, neurolog i specjalista rehabilitacji medycznej.
Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo?
Kto w dzieciństwie i młodości nie marzył o tym, żeby zobaczyć Czarny Ląd, opisywany przez Sienkiewicza, Szklarskiego czy Blixen? Czy współczesna Tunezja może stać się spełnieniem tych marzeń?
Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
„Jestem alergikiem” – według Polskiego Towarzystwa Alergologicznego tak może dziś o sobie powiedzieć połowa Polaków. Wszystkie badania dowodzą także, że liczba osób dotkniętych tą niejednorodną chorobą stale rośnie. Co więcej, kiedyś uważano, że alergia to zmartwienie głównie krajów rozwiniętych, jednak choroby alergiczne dotykają także mieszkańców krajów rozwijających się. Zdaniem World Allergy Organization – Światowej Organizacji Alergii, u 30 – 40 proc. populacji świata występuje co najmniej jedno schorzenie alergiczne i problem będzie narastał.
Żyjemy coraz dłużej, ale nasze organizmy nie sprawdzają się tak dobrze w sędziwym wieku - długowieczność oznacza też dłuższe chorowanie.