Liczba wyników: 983
W okresie menopauzy wzrasta poziom złego cholesterolu, a 10 proc. tego wzrostu wynika ze zmian w poziomie hormonów płciowych.
Na naszą zdolność skupiania uwagi na zadaniach - kluczowym elemencie codziennego życia - duży wpływ mają takie czynniki, jak motywacja, pobudzenie i czujność. Utrzymanie koncentracji może być szczególnie trudne, gdy zadanie jest nudne lub powtarzalne.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.
Ryzyko krwawienia z żołądka spowodowane długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego można zmniejszyć za pomocą krótkiej serii antybiotyków. To poprawia bezpieczeństwo profilaktycznego stosowania kwasu acetylosalicylowego w celu zapobiegania zawałom serca, udarom mózgu i niektórym nowotworom.
Relatywnie niewielki odsetek kobiet przechodzących menopauzę może liczyć na skuteczne leczenie objawów. Możliwości osłabiania irytujących lub ciężkich objawów klimakterium są często słabo zbadane, a niektóre działania mogą dawać szkodliwe skutki uboczne. Przejrzano efekty ponad siedmiu dekad badań nad menopauzą i okazuje się, że pozostaje tu wiele do zrobienia.
Po ostrych infekcjach dróg oddechowych, także w przypadku których wynik testu na obecność Covid-19 jest ujemny, mogą wystąpić długotrwałe objawy choroby, czyli „długie przeziębienie".
Szybko działający lek podawany w postaci aerozolu do nosa umożliwi pacjentom z nieregularnym, szybkim biciem serca samodzielne leczenie, gdy tylko wystąpią objawy.
Osoby z cukrzycą typu 2, które piły sfermentowany napój herbaciany kombucha przez cztery tygodnie, miały niższy poziom glukozy we krwi na czczo niż wtedy, gdy podawano im napój placebo o podobnym smaku.
Jeśli chodzi o zmysły, zaburzenie wzroku i słuchu, zwłaszcza jednoczesne, może mieć silny wpływ na zdrowie osób starszych. Problemy te są związane z ograniczeniami w funkcjonowaniu fizycznym i codziennych czynnościach, a także sprzyjają izolacji społecznej, pogorszeniu funkcji poznawczych, depresji i kiepskiej ocenie samoocena stanu zdrowia, jak również trudnościom w komunikacji, a nawet przedwczesnej śmierci.
W wielu krajach popularnym składnikiem kulinarnym są produkty fermentowane. To nie przypadek, że są powszechne: sfermentowana żywność to coś więcej niż tylko metoda konserwacji.