Liczba wyników: 160
Z Ogólnopolskich Badań Rozpowszechnienia Czynników Ryzyka Chorób Układu Krążenia NATPOL 2011 wynika, iż choroby układu sercowo-krążeniowego są przyczyną 45% wszystkich zgonów. Każdego dnia z ich powodu umiera średnio 476 osób, co piąty zgon jest przedwczesny. Dlatego warto zadbać o swoje serce, zanim będzie za późno. Jednym z elementów dbania o zdrowie jest zdrowa dieta i właściwy dobór spożywanych tłuszczów.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Witaminy i minerały pełnią kluczową rolę w ludzkim organizmie. W przypadku tarczycy, której hormony są konieczne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania człowieka, jod jest niezbędny w syntezie hormonów tego gruczołu. Z kolei witamina D chroni wiele narządów, w tym także tarczycę.
Naukowcy przetestowali cykle snu u 100 osób w wieku 45 - 80 lata, u których nie zanotowano objawów demencji . Połowa tej grupy miała w rodzinie osobę cierpiącą na chorobę Alzheimera. Okazało się, że ludzie, którzy mają problemy ze snem, są bardziej narażeni na problemy z pamięcią w starszym wieku.
Większość Pań kojarzy menopauzę ze starością i utratą kobiecości, zwłaszcza, gdy towarzyszą jej uciążliwe zmiany hormonalne, psychologiczne oraz fizyczne. Tymczasem nad wszystkimi zachodzącymi procesami w organizmie można zapanować. Jak bez obaw i z pewnością siebie wejść w nowy etap życia, doradzają eksperci kampanii „CoreWellness - wewnętrzna siła” oraz Stowarzyszenia UroConti.
Coraz więcej osób narzeka na spadek nastroju w okresie jesienno-zimowym. Jednak tak naprawdę tylko co dziesiąta z nich cierpi na depresję sezonową (SAD). Prawda jest taka, że do lekarza zgłasza się jeszcze mniej osób, mimo że każda z nich powinna przynajmniej udać się na konsultację.
Wegetarianie cenią soję za bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei osoby uczulone na laktozę znajdują w napojach sojowych alternatywę dla mleka. Napoje i desery sojowe, serek tofu, kotlety sojowe warto włączyć do diety z uwagi na uniwersalny smak i bogactwo składników odżywczych, które drzemią w ziarnach soi.
Coraz więcej osób świadomie podejmuje decyzję o tym, co chce jeść i jaki jest tego cel np. obniżenie cholesterolu, zrzucenie nadwagi. Dążąc do poprawy lub zachowania zdrowia warto rozważyć dietę opartą głównie na produktach pochodzenia roślinnego.
Jedzenie to nie tylko "paliwo" dla organizmu i rozkosz smaku, od dawna medycy polecali określony rodzaj pożywienia na rozmaite choroby. Okazuje się, że niektóre produkty mają moc łagodzenia bólu - działają niemal tak silnie, jak leki.
Ostatnia miesiączka u kobiet występuje zwykle ok. 51 roku życia. Szacuje się, że w Polsce, co rok w klimakterium wchodzi 150-200 tys. kobiet. Na uderzenia gorąca cierpi aż 75% z nich.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później