Liczba wyników: 894
Papryczki chili dodają silnie pikantnego smaku potrawom, mają jednak i inne zastosowania - mogą np. złagodzić ból.
Ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego, może pomóc w walce z cukrzycą typu 2, ogłosili uczeni z University of Cincinnati.
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko występowania zawrotów głowy, wynika z badania opublikowanego w Neurology.
Stosowanie witaminy A na skórę wydaje się osłabiać zmarszczki związane z naturalnym starzeniem się i może pomóc w produkcji związków budulcowych skóry.
Spowolnienie procesu starzenia może być do osiągnięcia dzięki suplementom pochodzącym z bakterii jelitowych. Jak ustalili w badaniach na nicieniach uczeni z Baylor College of Medicine i University of Texas, określone geny bakteryjne i związki przedłużają życie, a także spowalniają rozwój nowotworów i gromadzenie się amyloidu-beta, substancji związanej z chorobą Alzheimera.
Gerontolodzy z Cornell Univeristy przeprowadzili badania z niemal 400 osobami w wieku powyżej 65 lat, dowiadując się, jak - ich zdaniem - znaleźć zgodnego partnera i stworzyć udany związek. Pytano też rozwodników o przyczyny rozpadu małżeństw. Oto, co ustalono.
Aloes to jedna z najpopularniejszych roślin stosowanych w medycynie na całym świecie. Pochodzi z Afryki Wschodniej i Południowej, ale obecnie uprawia się go w wielu różnych miejscach na całym świecie, ponieważ nie ma dużych wymagań co do warunków zewnętrznych. Liście aloesu zawierają duże ilości półprzezroczystego żelu, który wykazuje różnorodne właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Zawiera on 98 proc. wody, ale i rozmaite aminokwasy, witaminy A, B, C i E, minerały, jak również enzymy, polisacharydy i kwasy tłuszczowe - ogółem ponad 200 czynnych biologicznie związków. Stąd jego zastosowanie jest wielorakie - spójrz, do czego można go wykorzystać.
Cienie pod oczami mogą być spowodowane różnymi czynnikami, np. zmęczeniem, niedostatkiem snu, alergiami, czy po prostu procesem starzenia się. W każdym razie nie przydają uroku, ale raczej postarzają i sprawiają, że wygląda się nieatrakcyjnie. Oto kilka sposobów na zmniejszenie tego problemu.
Kukurydza ma różnorodne zastosowania w kuchni. W ostatnich latach szczególnie zyskała na popularności, ponieważ nie zawiera glutenu, a modna stała się dieta bez tego białka. Ale kukurydza przydaje się nie tylko jako składnik wielu dań. Zobacz, jakie zastosowania może mieć to zboże.
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.