Liczba wyników: 12835
Zimowy sezon chorobowy w pełni. Grypa, katar, ból gardła i inne infekcje oraz wirusy atakują nas każdego dnia. Gdy nie pomagają nam doraźne lekarstwa z domowej apteczki, sięgamy po antybiotyki. Jednak zanim tak się stanie zastanówmy się przez chwilę, czy antybiotyk to faktycznie cudowne antidotum na każdą chorobę.
Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Z nowych badań Zakładu Epidemiologii Nowotworów przy University of Oxford wynika też, że dieta wegetariańska jest również dobra dla zapobiegania choroby uchyłkowej jelit, częstego zaburzenia jelit.
Według badań Revision Therapeutics lek na AMD zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej u osób starszych.
Podawanie leków tylko spowalnia postęp choroby Parkinsona a przy tym powoduje nieprzyjemne, a czasem niebezpieczne działania uboczne, dlatego lekarze coraz częściej proponują pacjentom zabieg chirurgiczny polegający na wszczepieniu stymulatora, który pobudza okolice podwzgórzowe mózgu, polepszając przewodzenie impulsów nerwowych. Okazuje się jednak że takie zabiegi mogą mieć tragiczne następstwa.
Bakłażany są bogate w błonnik i wiele innych składników odżywczych, które wspomagają ochronę przed powszechnymi chorobami. A ponieważ warzywa te można przyrządzić na wiele różnych sposobów, mogą zasmakować niemal każdemu.
Botoks, czyli substancja znana ze zmniejszania zmarszczek twarzy, może mieć też inne, prozdrowotne zastosowanie - okazuje się, że zapobiega nieregularnemu rytmowi serca, jeśli po operacji wszczepienia bajpasów zostaje wstrzyknięta do tkanki tłuszczowej otaczającej serce.
Regularne jedzenie pistacji może pomóc uchronić się przed cukrzycą. Dotyczy to także osób, u których proces rozwoju tej choroby jest w toku.
Osobowość współmałżonka może mieć duży wpływ na twoją zdolność do powrotu do zdrowia po chorobie.
Jeżeli jesteś pacjentem onkologicznym lub opiekujesz się osobą chorą i chcesz dowiedzieć się więcej o prawidłowym odżywianiu w chorobie onkologicznej, przyjdź na bezpłatne warsztaty. Spotkanie organizowane jest w ramach ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” w Dolnośląskim Centrum Onkologii we Wrocławiu.
W Polsce na cukrzycę cierpi prawie 2 mln Polaków. Ogromna część chorych nie ma świadomości tego, że jest cukrzyca jest ich problemem, co niestety może prowadzić do groźnych powikłań. Co powinniśmy wiedzieć tej chorobie? Jak rozpoznać, jak żyć z tym schorzeniem i jak je leczyć opowiada prof. Leszek Czupryniak, Kierownik Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii szpitala przy ul. Banacha w Warszawie.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci