Liczba wyników: 142
Oczy są nie tylko zwierciadłem duszy, ale i ciała. Patrząc w nie można wyczytać, z jakimi problemami zdrowotnymi zmaga się dana osoba.
Świetne wieści dla wielbicieli truskawek - spożywanie tych smacznych owoców może przyczynić się do rozjaśnienia barwy naszych zębów. Truskawki zawierają bowiem kwas jabłkowy, który wchodzi również w skład past wybielających zęby. Czy zatem, wraz z nadchodzącym sezonem na truskawki, możemy się spodziewać, że spożywanie tych smacznych owoców zastąpi nam wkrótce zabiegi wybielające zęby, oferowane w gabinetach stomatologicznych?
Witaminy z grupy B mogą chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań uczonych z Uniwersytetu Oxfordzkiego.
Wbrew powszechnemu przekonaniu celiakia nie jest alergią, z której można się wyleczyć. To choroba wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. Może ujawnić się u dziecka tuż po pierwszym spożyciu przez nie posiłku z glutenem, ale może także dać o sobie znać u ludzi w średnim wieku i starszych.
Wraz z wiekiem kobiety stają się bardziej narażone na choroby serca i udar mózgu. Szczególne zagrożenie dotyczy pań po menopauzie. Odpowiednia dieta i trochę ruchu pomoże ochronić się przed wspomnianymi problemami zdrowotnymi.
Każdego dnia wypada nam około 100 włosów. To zupełnie naturalne. Jeśli jednak tracimy ich więcej, warto zwłaszcza jesienią i zimą zadbać o swoją czuprynę, a gdyby pomimo domowych zabiegów ich kondycja się nie poprawiła – wybrać się do dermatologa.
W tradycyjnej medycynie chińskiej traganek jest powszechnie dodawany do mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu wielu chorób, w tym, chorób serca, wątroby i nerek oraz raka, infekcji wirusowych i zaburzeń układu immunologicznego. Na Zachodzie zielarze zaczęli wykorzystywać roślinę w XIX wieku jako składnik różnych toników. Największą popularność zioło zyskało w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku na podstawie teorii o jego właściwościach przeciwnowotworowych, chociaż takie działanie nie zostało potwierdzone w badaniach na ludziach.
Mózg i inne elementy układu nerwowego są najbardziej skomplikowanymi i czułymi strukturami fizjologicznymi w organizmie człowieka. Do utrzymania odpowiedniego funkcjonowania tych struktur niezbędna jest odpowiednia dieta.
Postęp w medycynie, poprawa diety i lepsze warunki życia powodują, że zwiększa się odsetek osób dożywających siódmej i kolejnych dekad. W wielu rozwiniętych i rozwijających się krajach tempo wzrostu grupy wiekowej 60 + przekracza tempo wzrostu całej populacji. To oznacza zwiększone starania różnych specjalistów w promowaniu odpowiedniego stylu życia - obejmującego m. in. adekwatną do potrzeb seniorów dietę, odpowiadającą na zmiany zachodzące w starzejącym się organizmie.
Choć jest wykorzystywana przez człowieka od tysięcy lat do wyrobu narzędzi, miedź odgrywa również ważną rolę w organizmie.