Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania dyni

Liczba wyników: 143

  • Witamina A może zmniejszyć ryzyko raka skóry? [fot. Viktor - Fotolia.com]

    Witamina A może zmniejszyć ryzyko raka skóry?

    2019-08-04

    Nowe badania znalazły związek pomiędzy witaminą A i niższym ryzykiem raka skóry.

    Tagi: witamina Arak skóryczerniakdieta

  • Sześć problemów, które może rozwiązać tryptofan [Fot. Pixabay.com]

    Sześć problemów, które może rozwiązać tryptofan

    2019-05-31

    Nasze samopoczucie w dużym stopniu zależy od poziomu serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia. Serotonina wpływa na wiele funkcji organizmu – nie tylko na zadowolenie, ale także np. na mniejszy apetyt. Produkcja serotoniny w układzie nerwowym odbywa się za sprawą tryptofanu – aminokwasu, którego organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie.

    Tagi: tryptofanserotoninadepresjazaburzenia lekowefibromialgiabezsenność

  • Foodpairing, czyli zaskakujące połączenia w twojej kuchni [Fot. Victoria М - Fotolia.com]

    Foodpairing, czyli zaskakujące połączenia w twojej kuchni

    2019-05-30

    W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.

    Tagi: kuchniafoodparing

  • Magnez. Pierwiastek niezbędny [©  ilkab - Fotolia.com]

    Magnez. Pierwiastek niezbędny

    2019-05-04

    Szybkie tempo naszego życia, nieodpowiednie odżywianie oraz ciągłe narażenie na stres sprawia, że często sięgamy po preparaty magnezu. Wielu z nas nie zdaje sobie jednak sprawy, jak duży jest jego wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. O zaletach tego pierwiastka mówi mgr farmacji Marta Jajko z Apteki Medicover we Wrocławiu.

    Tagi: magnezdietachoroby sercakoncentracjaskurczenadciśnieniemiażdżyca

  • Te produkty poprawią zdrowie twoich jelit [Fot. ALDECAstudio - Fotolia.com]

    Te produkty poprawią zdrowie twoich jelit

    2019-04-24

    Ilość i rodzaj bakterii w jelitach ma ogromny wpływ na stan zdrowia i pracę mózgu. Badania pokazują, że mikrobiom oddziałuje m. in. na sposób przechowywania tłuszczu, poziom glukozy we krwi i reakcję organizmu na hormony odpowiedzialne za uczucie głodu lub sytości. Ostatnie testy pokazały, że mikrobiota wpływa też na przekaźniki, które regulują nastrój i ma znaczenie dla zachowania zdrowia psychicznego. Aby zadbać o obecność odpowiednich bakterii w jelitach, dołącz te produkty do swojego jadłospisu.

    Tagi: bakterie jelitowetrawienieprobiotykikefirorzechykiszenieżurawinaszparagi

  • Co jeść, by obniżyć cholesterol [Fot. makaule - Fotolia.com]

    Co jeść, by obniżyć cholesterol

    2019-04-11

    W niektórych przypadkach konieczne jest zażywanie leków, by obniżyć poziom cholesterolu, warto jednak pamiętać, że niektóre składniki dietetyczne także mają takie właściwości.

    Tagi: cholesterolmiażdżycaudarzawałdieta

  • Witaminy dla urody [© Kurhan - Fotolia.com]

    Witaminy dla urody

    2019-03-03

    Kobiety marzą o nieskazitelnej, świeżej cerze, mocnych lśniących włosach i niełamliwych paznokciach. Jednak o piękno trzeba zadbać także od środka, dostarczając organizmowi odpowiednich witamin i minerałów.

    Tagi: witaminyminerałyurodadietaskórawłosypaznokcie

  • Wegetarianizm. Co o nim wiemy? [© ddsign - Fotolia.com]

    Wegetarianizm. Co o nim wiemy?

    2019-01-09

    Za kilka dni – 11 stycznia obchodzić będziemy Dzień Wegetarian. To święto osób, które świadomie podjęły decyzję o rezygnacji z jedzenia mięsa ze względów etycznych. Z badań Instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini przeprowadzonych w 2013 roku wynika, że 3,2 procent Polaków to jarosze. Na czym polega dieta i filozofia wegetarian tłumaczy Agnieszka Piskała z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

    Tagi: wegetarianizmdietamięsowarzywaweganizm

  • Co jeść w chorobach tarczycy? [Fot. Kateryna_Kon - Fotolia.com]

    Co jeść w chorobach tarczycy?

    2018-12-22

    Tarczyca to niewielki narząd o wadze 30-60 g. Odpowiedzialna jest za produkcję hormonów takich jak tyroksyna, trójjodotyronina oraz kalcytonina. Związki te odpowiadają m.in. za metabolizm oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową. Szacuje się, że do 60. roku życia z chorobami tarczycy zmaga się ok. 7-9 % populacji, natomiast w grupie osób starszych problem ten dotyczy nawet co 10. osoby. Najczęściej występuje niedoczynność i nadczynność tarczycy. Kobiety chorują częściej niż mężczyźni. Dieta stanowi ważny element terapii chorób tarczycy, powinna być indywidualnie zaplanowana dla każdego pacjenta.

    Tagi: tarczycanadczynność tarczycyniedoczynność tarczycy

  • Bakalie. Krótki przewodnik [© udra11 - Fotolia.com]

    Bakalie. Krótki przewodnik

    2018-12-14

    Smak Świąt to tradycyjne potrawy: karp, kluski z makiem, barszcz, pieczony schab, duże ilości suszonych owoców, orzechy. Bakalie to produkty, bez których nie wyobrażamy sobie świętowania. Zgodnie z tradycją, duża ich ilość na świątecznym stole, to gwarancja zdrowia i dobrobytu na cały następny rok. Suszone owoce i orzechy idealnie sprawdzają się w przypadku tradycyjnych potraw, ale też nowoczesnych dań. Dodają przygotowanym potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu.

    Tagi: bakalierodzynkimigdałyorzechyżurawina

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11