Liczba wyników: 290
Suplementy ziołowe mogą wywoływać poważne skutki uboczne w połączeniu z lekami przepisywanymi w trakcie i po operacji.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Lubisz słodkie napoje, przetworzone produkty mięsne i pakowane przekąski? Zastanów się, czy na pewno warto po nie sięgać. Osoby, które serwują sobie bardzo przetworzoną żywność, odznaczają się większą ilością i nasileniem objawów zaburzeń psychicznych.
Norowirusy to główna przyczyna stanów zapalnych żołądka i jelit w środowiskach takich jak szpitale, statki wycieczkowe, czy szkoły. Wirus jest niezwykle zaraźliwy i przenoszony głównie drogą kałowo-oralną, tj. przez brudne ręce lub skażoną żywność. Objawy obejmują gwałtowne i nagłe wystąpienie biegunki, wymiotów i nudności. Okazuje się, że cytryna może być pomocna w zapobieganiu takim infekcjom.
Dzięki naturalnemu ekstraktowi roślinnemu C. elegans, niepasożytniczy nicień, żył znacznie dłużej niż zwykle.
Osoby z demencją, w tym z chorobą Alzheimera nierzadko przyjmują leki z grupy inhibitorów cholinesterazy (cholinesterase inhibitor, ChEI), ale farmaceutyki te mogą zwiększać ryzyko nadreaktywnego pęcherza moczowego.
Osoby z chorobą Alzheimera lub pokrewną demencją często doświadczają takich symptomów, jak depresja, agresja i lęk. Zazwyczaj objawy te leczy się lekami przeciwpsychotycznymi, przeciwdepresyjnymi i benzodiazepinami, a one nierzadko wywołują skutki uboczne.
Gdy jest się zdenerwowanym, nad górną wargą gromadzi się pot - to reakcja przewodnictwa skóry (SCR), czyli naukowa zmiana aktywności mechanizmów pocenia się. Dzięki temu też można monitorować stres i pomagać w jego osłabieniu.
Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD) to jedna z najczęstszych przyczyn upośledzenia i utraty wzroku w krajach uprzemysłowionych. Jednak, choć nazwa samej choroby to sugeruje, nie dotyczy ona jedynie seniorów, może rozwinąć się już u osób przed pięćdziesiątym rokiem życia.
Poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi są tak samo dobrym wskaźnikiem zagrożenia życia z jakiejkolwiek przyczyny jak palenie papierosów.