Liczba wyników: 419
W sezonie jesienno-zimowym ludzki organizm nie otrzymuje wystarczającej dawki światła słonecznego. W tym okresie wiele osób uskarża się na brak energii, zarówno na codzienne obowiązki, jak i na życie towarzyskie. Częściej popadamy również w przygnębienie lub apatię. Okazuje, że w poprawie nastroju mogą pomóc owoce - na przykład bogate w witaminę B6 i magnez banany.
Mięso ryb to niezwykle cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz mikroelementów. Do najważniejszych z nich należą witaminy z grupy B, A, K, D, E oraz selen potas, magnez, żelazo.
Masz kłopoty z zasypianiem? Często budzisz się w nocy i rano odczuwasz zmęczenie? To dziś powszechny problem. Pomocne mogą być różne techniki relaksacyjne, lepsza higiena snu oraz magnez.
Magnez jest niezwykle cennym pierwiastkiem, występującym w każdej tkance naszego organizmu. Jest odpowiedzialny za ponad 300 reakcji biochemicznych w ciele i ma wpływ na poziom ciśnienia krwi, metabolizm, funkcjonowanie układu odpornościowego, itd. Z tego powodu ciało daje nam znać, gdy ma do sypozycji zbyt mało tego minerału. Zobacz, jak to zdiagnozować.
Nie uprawiasz żadnego sportu, nie chadzasz na spacery choćby co drugi dzień? Nad jedzeniem zastanawiasz się, ale głównie w kontekście tego co lubisz, a czego nie? Stres to nieomal twoje drugie nazwisko, magnez kojarzy ci się głównie z przyczepianiem zdjęć na lodówce, a twój codzienny wydatek to obowiązkowa paczka papierosów? Weź się w garść! Nasze zdrowie i samopoczucie w dużej mierze zależy od trybu życia, jaki prowadzimy.
Dynia to warzywo będące bogatym źródłem witamin i minerałów – zawiera witaminy A, B, C i PP oraz m.in. potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Dodatkowo, co może ucieszyć zwłaszcza kobiety, jest ona wyjątkowo niskokaloryczna. Dlatego dynia zasługuje na to, aby doceniać jej walory odżywcze i włączyć ją do naszej codziennej diety.
Jest bogata w białka, błonnik, żelazo, magnez i witaminę B2 - kwinoa staje się coraz popularniejszym produktem w naszych kuchniach. Umieszczenie jej w diecie może chronić organizm przed chorobami serca, cukrzycą, migrenami i problemami jelitowymi. Co więcej, nie zawiera glutenu, dlatego sięgają po nią osoby z celiakią i te, które stosują modną obecnie dietę bezglutenową.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej zdrowotnych właściwości. Filiżanka herbaty to bogate źródło witamin z grupy B, oraz A1, C i E, zawiera także minerały takie jak: fluor, żelazo, magnez, potas oraz cynk. W herbacie znajdziemy też opóźniające proces starzenia i chroniące przed nowotworami biofalwonidy.
Po preparaty z witaminami i składnikami mineralnymi najczęściej sięgamy, gdy jest już za późno na uniknięcie niekorzystnych objawów. Witaminę C bierzemy, gdy pojawią się u nas pierwsze oznaki przeziębienia. Magnez - gdy czujemy się zmęczeni. Tymczasem rozsądną suplementację należy zacząć o wiele wcześniej, w myśl zasady, że lepiej zapobiegać, gdy jesteśmy zdrowi i nic nam jeszcze nie dolega, niż leczyć.
Jeśli chodzi o minerały, bez których nie może obejść się nasz organizm, najczęściej wymienia się wapń, żelazo i magnez. Bez wątpienia pierwiastki te są niezbędne, abyśmy mogli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, jednak nie są jedynymi, których nasze ciało bardzo potrzebuje. Szarą eminencją wśród minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest potas.