Liczba wyników: 12601
Ograniczenie jedzenia niektórych rodzajów produktów smażonych może pomóc obniżyć ilość akrylamidu, związku uznawanego za rakotwórczy.
Nadmiernie długi sen zwiększa ryzyko osłabienia zdolności poznawczych w starszym wieku.
Depresja, poza tym, że powoduje typowe trudności związane z zaburzeniami nastroju, wywołuje inny problem - znacznie przyspiesza proces biologicznego starzenia się.
Wapń jest najważniejszym składnikiem odżywczym potrzebnym dla zdrowia kości. Poza tym jest również niezbędny dla zachowania funkcji mięśni i nerwów oraz uwalniania hormonów i enzymów potrzebnych w całym organizmie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się wapń, by móc wzbogacić o nie swoją dietę.
Polifenole zawarte w jagodach mają jednocześnie oddziaływanie profilaktyczne, jak i terapeutyczne.
Regularna aktywność fizyczna zagwarantuje lepszą sylwetkę, silniejsze mięśnie i bardziej sprężyste ciało. To jednak nie wszystko. Dodatkową motywacją do podjęcia treningów powinna być poprawa ogólnego samopoczucia, mniej problemów zdrowotnych i wiele innych „benefitów". Ćwiczenia przydają także ważnych pozafizycznych korzyści.
Starsi mężczyźni mogą zredukować u siebie ryzyko udaru poprzez codzienne chodzenie na spacer.
Sen jest podstawowy dla dobrego funkcjonowania organizmu. Jakiekolwiek zaburzenia w odpoczynku mają odzwierciedlenie w samopoczuciu i odbijają się na zdrowiu. Poniżej ciekawe fakty dotyczące snu, warto się z nimi zapoznać.
Ze stresem można sobie radzić na różne sposoby. Jednym z nich jest dostarczenie sobie składników, które pomogą organizmowi w ograniczeniu jego odczuwania i osłabianiu jego skutków. Szczególnie polecane są wymienione niżej produkty.
Cholesterol i wysoki jego poziom kojarzy nam się przede wszystkim z chorobami układu krążenia. To jednak zbyt duże uproszczenie. Należy pamiętać, że wyróżniamy dwa rodzaje cholesterolu – dobry i zły, przy czym to nie poziom tego drugiego jest istotny dla naszego zdrowia. Najważniejsze jest stężenie dobrego cholesterolu, a dokładniej – stosunek trójglicerydów do HDL.