Liczba wyników: 984
Nadmiernie wysoki poziom HDL-C, potocznie zwanego „dobrym cholesterolem", wiąże się z wyższym ryzykiem demencji u osób starszych.
Kolejne badania wskazują, że ryzyko rozwoju demencji u osób, które w którymś momencie życia przeszły zakażenie wirusem typu herpes, jest dwukrotnie większe w porównaniu z osobami, które nigdy nie zostały nim zakażone.
Zdrowsza dieta wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem demencji i wolniejszym tempem starzenia się.
Wśród osób w wieku powyżej 65 lat, które oceniano za pomocą testu sprawności fizycznej, niższe wyniki były powiązane z wyższym ryzykiem zawału serca, niewydolności serca i udaru mózgu.
Regularne ćwiczenia są bardzo korzystne dla wszystkich pacjentów z chorobami układu krążenia, niezależnie od wieku.
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
O oby zagrożone chorobą Alzheimera mają zaburzoną nawigację przestrzenną i można to zauważyć zanim wystąpią problemy z innymi funkcjami poznawczymi, w tym z pamięcią.
Według badaczy z Penn State dieta bogata w przyprawy, takie jak kurkuma i cynamon, zmniejsza negatywne reakcje organizmu na posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu.
Oznaki częstych infekcji u osób w średnim i starszym wieku były powiązane ze słabszymi funkcjami poznawczymi.
Na Uniwersytecie Alberty zidentyfikowano różne czynniki umożliwiające utrzymanie dobrej pamięci i zapobieganie pogorszeniu się zdolności zapamiętywania u osób powyżej 55-go roku życia.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem