Liczba wyników: 2760
Odkryto mechanizm odpowiadający za to, że jedzenie w późnych porach jest związane z przyrostem masy ciała i cukrzycą.
Nowe badania wykazały, że większość traconej przez nas masy podczas procesu odchudzania jest wydychana jako CO2...
Żywność pełnoziarnista jest niskotłuszczowa, odżywcza i dobrze zaspokaja głód. Nie każdy jednak wie, że jej spożycie wpływa na zmniejszenie zachorowań na różne schorzenia wśród osób starszych, w tym cukrzycę i problemy z sercem. Co więcej, amatorzy pełnoziarnistego chleba wykazują niższą śmiertelność spowodowaną chorobami sercowo – naczyniowymi niż ci, którzy sięgają po inne pieczywo.
Sprawdzono, czy uwalniany pod wpływem ćwiczeń hormon mięśniowy iryzyna wpływa na zmniejszenie ryzyka choroby Alzheimera, w tym na gromadzenie się toksycznego białka beta amyloidu.
Jak wynika z badań zaprezentowanych na spotkaniu American Heart Association, odpowiednie zachęcanie do korzystania z ziół i przypraw - zamiast soli - powoduje znaczące zmniejszenie konsumpcji sodu.
Większa aktywność społeczna osób w wieku 50-60 lat pozwala na zmniejszenie u nich ryzyka demencji w późniejszym wieku.
Poddawanie się masażom przez osiem tygodni po śmierci kogoś bliskiego może przekładać się na zmniejszenie żalu w intensywnym, stresującym okresie żałoby.
Zmniejszenie zespołu słabości, który jest dość powszechnym problemem osób starszych, może być skuteczną strategią zapobiegania demencji.
Aktywność fizyczna podejmowana przez całe życie może chronić przed związaną z wiekiem utratą masy i funkcji mięśni.
Dieta o dużej zawartości białka może być dobrym sposobem na zachowanie zdrowej masy ciała.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi