Liczba wyników: 5333
Naukowcy wykazali, że zwiększenie w organizmie poziomu „dobrego cholesterolu (HDL- high-density lipoproteid) jest niemniej ważne zmniejszanie ilości „złego cholesterolu” (LDL- low-density lipoproteid) dla utrzymania układu krążenia sprawnym i zapobieżeniu miażdżycy.
Zmniejszenie poziomu insuliny może odpowiadać za rozwój choroby Alzheimera, jak pokazały eksperymentalne badania na zwierzętach. Ma bowiem wpływ na osłabienie układu kognitywnego organizmu oraz całkowity rozpad komórek i całkowite pogorszenie stanu mózgu – mówią badacze z Rhode Island Hospital i Brown Medical School. Wyniki badań opublikowano w bieżącym wydaniu „Journal of Alzheimer”.
Nie tylko chorzy na cukrzycę, ale także osoby, u których poziom cukru jest (na razie) tylko nieco za wysoki muszą się liczyć ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera – pisze „The Washington Post”.
Wysoki poziom cholesterol napędza wzrost guzów raka piersi.
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
Według chińskich badaczy niewielkie ilości alkoholu mogą obniżyć poziom insuliny i zmniejszyć oporność insulinową.
Jedzenie nowej odmiany brokułów mogą obniżyć poziom „złego" cholesterolu we krwi o 5-7 proc.
Osoby, które mają wysoki poziom cholesterolu, są bardziej narażone na ból lub zmiany struktury ścięgna.
Warto ograniczyć korzystanie z mediów społecznościowych, dzięki temu można znacząco zmniejszyć poziom kortyzolu, hormonu stresu.
U kobiet po menopauzie niezdrowy poziom insuliny może pomóc przewidzieć ryzyko raka piersi skuteczniej niż nadwaga.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi